Afbeelding
Foto: Still van de film

In het belang van het kind: één lang kippenvelmoment

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen zondag ging op het Zeeuwse Filmfestival de documentaire "In het belang van het kind” in première. Deze documentaire geeft een indringende inkijk in de verwikkelingen in het dossier van de Bergen op Zoomse Ilona en haar dochter Myrthe. Ilona ziet ondanks gerechtelijke uitspraken en gegrond verklaarde klachten 2 van haar kinderen al meer dan 4 jaar niet ziet. Myrthe is al maanden afgesloten van contact met haar broer en zus.





DOOR KRIJN TEN HOVE


De film is één groot kippenvelmoment waarbij je als kijker je werkelijk waar afvraagt of dit echt in Nederland kan gebeuren. Als je niets te maken hebt met de jeugdbescherming denk je dat je zit te kijken naar een slechte horrorfilm. Maar de film toont aan dat het echt gebeurd. Niet alleen in de verhaallijn maar ook de geluidsfragmenten maken duidelijk op welke wijze de jeugdbescherming handelt en mensen onder druk zet. Waarbij wet- en regelgeving, maar ook normale omgangsvormen door de instanties ver te zoeken zijn.


De documentaire toont de achtbaan van emoties waar de inmiddels volwassen Myrthe, de dochter van Ilona, mee te maken krijgt. Het meisje krijgt op 11-jarige leeftijd van haar jeugdzorgwerker van Jeugdbescherming Brabant te horen dat ze, samen met haar broertje en zusje, uit huis geplaatst wordt en haar moeder nooit meer mag zien. Ze wordt uit de armen van haar moeder getrokken en in een auto gezet, de deuren op slot. Wat ze dan nog niet weet is dat deze jeugdzorgwerker inmiddels een relatie heeft met haar vader en dus haar stiefmoeder is. Gezien deze precaire situatie wordt het dossier overgeheveld naar het Leger des Heils(LdH). Ondanks meerdere gewonnen rechtszaken en gegrond verklaarde klachten, waaruit naar voren komt dat de omgang tussen Ilona en haar kinderen moet worden herstelt, traineert het LdH de opstart van de omgang. Zeventien jeugdzorgwerkers verder is er nog altijd geen omgang. Myrthe is de enige die de druk weet te ontvluchten. Totdat ze op enig moment, na een toezegging dat ze bij haar moeder mocht blijven, door 10 agenten van straat wordt geplukt en geboeid, onder het oog van haar moeder, wordt afgevoerd. Myrthe wordt 6 weken lang in een huis geplaats met drugsverslaafden en tienermoeders. Om zaken voor elkaar te krijgen wordt er in rapporten niet aan waarheidsvinding gedaan. Met Myrthe is tot op dat moment nog nooit door het LdH gesproken. Besluiten worden genomen op basis van wat anderen zeggen en vinden, afspraken geschonden en voorvallen verdraaid weergegeven aan de rechter. Die hier blind in meegaat.


Uit de documentaire blijkt nadrukkelijk de werkwijze van de Jeugdbeschermingsketen. Een keten waar al veel langer kritiek op is die door de keten en de politiek wordt afgedaan als incidenten. Meerdere deskundigen maken in de documentaire duidelijk dat het geen incidenten zijn maar dat het systeem de fouten oproept. Maar ook dit wordt door de politiek verantwoordelijke minister Sander Dekker afgedaan als nonsens.


"In het belang van het kind” is een adembenemend relaas en een echte aanrader voor eenieder die zich afvraagt hoe het kan dat de jeugdzorg het zorgenkindje is van iedere gemeente. Het is, volgens documentaire maker Ronald Voort, tevens de oproep aan betrokken politici om in te grijpen omdat dit verhaal wellicht uniek is in ernst maar zeer zeker geen incident, maar een terugkerend patroon in de Jeugdbeschermingsketen. Wethouder Koenders heeft op uitnodiging de première bijgewoond. [n]