Vrijdag 17 september

Lezing ‘Gnosis, kennis van het hart’

10:00 | Lectorium Rosicrucianum

Op vrijdagochtend 17 september wordt er door het Lectorium Rosicrucianum een lezing verzorgd met als titel “Gnosis, kennis van het hart ”. Gnosis wil mensen bewust maken van hun plaats in de schepping en van de bijdrage die zij aan de schepping kunnen leveren. Rozenkruisers zijn van mening dat de mens op aarde is om te groeien, een geestelijke groei door te maken. Een geestelijke groei die ertoe leidt dat er bewustzijn ontstaat over het doel van het mens-zijn. Diep in ons ervaren we een onbestemd weten dat het leven dat wij nu leiden niet volledig is. Ergens voelen we aan, intuïtief, dat er een hogere staat van leven mogelijk is. Als een stille roep, als een aanmoediging, klinkt dit weten in ons. Wat nu als we deze roep volgen gaan?Lezing op vrijdag 17 september begint om 10.00 uur.De toegang is gratis. Locatie: Lectorium Rosicrucianum, Blauwehandstraat 21, 4611RK Bergen op Zoomhttp://www.rozenkruis.nl/bergen-op-zoom

 

Zaterdag 18 september

Grote rommelmarkt

9:00 | Quirinuskerk

Onder auspiciën van de Stichting behoud de St.Quirinuskerk wordt, na absentie van één seizoen als gevolg van de Coronapandemie, op zaterdag 18 september wederom een grote rommelmarkt gehouden in de H. Quirinuskerk te Halsteren. Met een billboard op het kerkplein wordt het evenement aangekondigd, zodat passanten aan het ‘event’ worden herinnerd. Helaas dit jaar alleen de rommelmarkt, omdat de gebruikelijke koppeling met de braderie geen doorgang kan vinden. Een groot en divers aanbod van oude maar zeer bruikbare spullen, soms wat nostalgisch of wel uit grootmoederstijd, maar zeker ook andere meer moderne hebbedingetjes. Van de bezoeker wordt wel verwacht dat men zich strikt houdt aan de geldende coronamaatregelen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de kerk in de vorm van het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en diverse aanschaffingen ten behoeve van de kerkelijke diensten, bijv. de bekostiging van alle apparatuur voor de zogenoemde livestreamuitzendingen vanuit de kerk bij erediensten en uitvaarten. Ook de kosten van een reparatie aan en bij het grote orgel worden door de stichting gesponsord.Vele vrijwilligers staan weer klaar te helpen bij de opbouw of tijdens de openstelling. Wilt u zelf ook een steentje bijdragen en de handen uit de mouwen steken meld u zich bij mevrouw Corry Hoetelmans of Adrie Rockx. U bent welkom tussen 09.00 en 15.00 uur.

 


Genezingsdiensten

19:30 | Evangeliegemeente De Deur

Internationaal evangelist Patrick Saris is in Bergen op Zoom voor een serie genezingsdiensten. In deze diensten zal hij spreken over de genezende kracht van God en gebedsgenezing waar in de Bijbel veel over te vinden is. Aan het einde van elke dienst is er een gelegenheid voor gebed voor de zieken. Kom langs en verwacht een wonder! Ervaar de kracht van God!

 

Zondag 19 september

Open bridge dag

13:30 | Party Restaurant Rozenoord

BC ‘t Markiezaat organiseert een Open Dag voor iedereen die meer wil weten over de bridgecursus of wil kennismaken met BC ‘t Markiezaat op zondag 19 september tussen 13.30 – 16.30 uur. Paviljoen Rozenoord, Beukenlaan 14, Bergen op Zoom. Tijdens deze Open Dag zal ook inhoudelijk worden verteld over de beginnerscursus.Eerder contact opnemen? Dat kan: bcmarkiezaat@gmail.com.De spelregels van bridge zijn simpel en makkelijk te leren als het maar goed wordt uitgelegd. Vanaf 25 oktober wordt een beginners bridgecursus gestart door BC ‘t Markiezaat.

 

Familiewandeling met natuurontbijt

7:30 | de Kraaijenberg

Een vroege familiewandeling bij zonsopgang met aansluitend een natuurontbijt bij bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Eerst genieten van de natuur na zonsopgang tijdens een natuurwandeling met uitzicht over het Markiezaatsmeer en de steilrand van de Brabantse Wal. We laten ons tijdens de wandeling verrassen door het vele moois aan flora en fauna dat de Brabantse Wal laat zien op een vroege septemberochtend. Een gebied met veel vogels en bijzondere planten. Bij terugkomst van deze wandeling staat een gedekte tafel staat voor u klaar bij bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Zondag 19 september, wandeling van 7.30-9.30 uur, ontbijt begint om 9.30 uur. Start: Parkeerplaats de Kraaijenberg, Fianestraat 21, Bergen op Zoom.Deelname wandeling is gratis; ontbijt gratis voor kinderen en IVN-leden, 2 euro voor volwassen niet-IVN-leden.Aanmelden verplicht via https://www.ivn.nl/afdeling/groene-zoom/activiteiten/vroege-wandeling-met-ontbijt

 

Uitreikig OQ bent welkom stiker

12:30 | De Waterschans

Stichting Toegankelijk Bergen op Zoom test zeilclub aan lagerwal betreffende Sailability zeilen en kent de OQ bent welkom sticker voor toegankelijkheid toe. Tom Cats en Kees Spikker van Toegankelijk Bergen op Zoom zijn verheugd met de toegankelijkheid die ALW laat zien. Ze kunnen op een goede en gastvrije manier de gasten ontvangen en ze bieden een goed toegankelijke accommodatie aan. Samen met Hugo Wolff, rolstoelgebruiker, is de schouwlijst ingevuld hieruit blijkt dat de accommodatie voldoet aan de gestelde criteria. Daarom kennen zij graag de toegankelijkheidsticker OQ bent welkom toe.Deze wordt op zondag 19 september om 12.30 uur uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op locatie aan de Calandweg nabij De Waterschans.Heeft u zelf een handicap of kent u iemand met een handicap die ook graag wil zeilen dan kunt u een afspraak inplannen via www.sailability.nl[n]

 

Dinsdag 21 september

Wereld Alzheimerdag 2021

14:00 | Zalencentrum De Raayberg

Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer dag; wereldwijd wordt op deze dag nadrukkelijk stil gestaan bij dementie. Dementie is een verzamelbegrip met daarbinnen maar liefst 62 verschillende vormen, met alzheimer als verreweg het omvangrijkste ziektebeeld.Ruim 280.000 mensen zijn op dit moment in Nederland al belast met de ziekte en in 2040 zullen dit er naar verwachting meer dan 500.000 zijn. Daarom moet er flink werk gemaakt worden van onderzoeken naar medicijnen en allerlei vormen van hulp die de zieke mensen en hun naasten zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.Het thema voor 21 september is ”De vele gezichten van dementie” en in Bergen op Zoom willen we niet alleen een somber beeld laten zien, maar er vooral op inzetten dat mensen die belast zijn met dementie nog jarenlang kunnen blijven sporten, musiceren, gedichten maken, schilderen enz.Op dinsdag 21 september is een bijeenkomst georganiseerd in de Raayberg tussen 14.00 en 16.30 uur, waar werkstukken worden getoond, gedichten en andere teksten worden gedeclameerd, zoveel mogelijk door de schrijvers zelf en waar ook informatie en vrijwilligers van Alzheimer Nederland aanwezig zullen zijn. De werkstukken blijven nog in de hal van de Raayberg staan tot en met vrijdagmiddag. Vanwege RIVM regels moet wel tevoren worden aangemeld, via een mail naar: p.corstanje@alzheimervrijwilligers.nl.

 

Verkenningen bij het Rozenkruis

20:00 | Lectorium Rosicrucianum

Op dinsdagavond 21 en vrijdagochtend 24 september starten bij het Lectorium Rosicrucianum, de eerste van 8 bijeenkomsten, waarin gaan we op zoek naar de bron van het leven en naar de eigen spirituele identiteit; Rozenkruis en Gnosis, een innerlijke verkenning. Zo’n zoektocht is een weg van verkenning, van ontdekking en van verwondering. Wie zijn wij? Wat is onze ware identiteit? Waar liggen de wortels van ons bestaan? Tijdens de verkenningen trachten we ons eigen wezen te doorgronden met behulp van de gnostieke wijsbegeerte. Gnosis wordt wel verklaard als de diepere kennis in mens, wereld en godsdienst, die leidt tot inzicht. In gnostieke geschriften wordt gezegd: Gnosis is een kracht of een licht dat niet voortkomt uit de ons bekende natuur, maar uit de goddelijke liefde. Gnosis maakt zich kenbaar aan hen die daarvoor ontvankelijk zijn. Dinsdag 21 september, 20.00-21.30 uur. Vrijdag 24 september, 10.00-11.30 uur. Lectorium Rosicrucianum, Blauwehandstraat 21, Bergen op Zoom, http://www.rozenkruis.nl/bergen-op-zoom.

 

Zondag 26 september

Vieren Op Locatie

12:15 | Landgoed Vrederust

Op zondag 26 september vindt op Landgoed Vrederust in Halsteren de eerste VOLkerk plaats. Jong en oud zijn dan welkom op het terrein van het landgoed rond de Ark om samen actief te ontdekken, te vieren en van een gezellige maaltijd te genieten. VOLkerk staat voor Vieren Op Locatie en wordt georganiseerd door de protestantse kerken op de Brabantse Wal. Tijd: 12.15 uur tot 14.15 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via jeugdwerker@protestantsekerkbergenopzoom.nl.