Afbeelding

Unieke weg aangelegd in Lepelstraat: ‘klimaatvriendelijk alternatief voor traditioneel asfalt’

Door: Remko Vermunt Algemeen

LEPELSTRAAT - Aan de Klutsdorpseweg in Lepelstraat is deze week gestart met de aanleg van een unieke weg. De weg wordt namelijk aangelegd met een speciaal mengsel waarin 30 procent van de fossiele grondstoffen vervangen worden voor plantaardige grondstoffen in combinatie met gerecycled asfalt. De gemeente Bergen op Zoom is een van de koplopers die het mogelijk maakt om ervaring en kennis op te doen met dit soort nieuwe wegen.

In het nieuwe mengsel wordt het plantaardige Lignine gebruikt. Dit is een stof die een natuurlijke binder is en stevigheid geeft zoals het ook in planten en bomen doet. Het komt onder andere als reststroom vrij bij papierproductie en bij de productie van bio-ethanol. Bij het ontstaan van lignine, tijdens de groei van planten en bomen, wordt koolstofdioxide uit de atmosfeer opgenomen en, eenmaal verwerkt in asfalt, voor lange tijd vastgelegd in de weg.  

Grootschalig proefproject

Inmiddels worden er 25 proefstroken gemonitord van verschillende lignine gebaseerde asfaltsamenstellingen en voor verschillend weggebruik. De oudste dateert al uit 2015. Proefstroken zoals die nu in Lepelstraat worden aangelegd maken het mogelijk om ervaring en kennis uit te breiden in de productie en de verwerking van dit asfalt. Verschillende analyses moeten de milieuprestatie en de klimaatwinst over de hele keten in kaart brengen om zo bij te dragen aan de opschaling ervan. “Eind 2021 ronden we het project af en kunnen we de resultaten publiceren. Tot nu toe zijn de resultaten zeer bemoedigend. Het ziet er naar uit dat we een klimaatvriendelijk alternatief voor traditioneel asfalt in handen hebben dat wat levensduur en belasting- en weersbestendigheid minimaal even goed presteert.”