Afbeelding
Foto: Alexander Vingerhoeds

Verheugt: ‘Zorg dat vuurwerkoverlast en -schades nu al te melden zijn!’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zorg ervoor dat vuurwerkoverlast en vuurwerkschade nu al te melden zijn in de BuitenBeter-app. Die oproep doet Stefaan Verheugt, namens het CDA. “In oktober zijn de eerste knallen van illegaal vuurwerk al te horen, maar het is nog niet mogelijk om eventuele schade al te melden”, constateert Verheugt.

Al een aantal jaar is het mogelijk om rond de jaarwisseling met je smartphone schade door vuurwerk direct te melden aan de gemeente met eventueel een foto. In de BuitenBeter-app is in december een speciale meldingcode “vuurwerkschade” beschikbaar. Hiermee wordt dus letterlijk de vuurwerkschade die burgers ondervinden in beeld gebracht. Dankzij deze meldingen van vuurwerkschade kan de gemeente na de jaarwisseling sneller en doelgerichter overgaan tot eventuele reparatie. Ook heeft de gemeente de schadecijfers voor een groot deel in kaart.

Maar, dat komt eigenlijk te laat, vindt Stefaan Verheugt (CDA). “Zoals bekend heeft de gemeenteraad de besluitvorming over een algeheel vuurwerkverbod van legaal vuurwerk een jaar uitgesteld. Volgend jaar zal dit onderwerp opnieuw op de agenda staan. De uitkomst van de cijfers na afloop van komende jaarwisseling zullen hierin leidend zijn. Om goed onderscheid te kunnen maken van overlast die vóór danwel tijdens de jaarwisseling is ontstaan, wil het CDA graag nu al de mogelijkheid realiseren om vuurwerkoverlast en/of -schade via de BuitenBeter app te kunnen melden.”

Hij wil dan ook van het college weten of men bereid is om de knop vuurwerkschade al te activeren én hij wil weten of er ook een mogelijkheid is om geluidsoverlast toe te voegen. “Zo nee, is hier een alternatief voor zodat we vroegtijdig afsteken van illegaal vuurwerk toch in beeld kunnen krijgen?”