Afbeelding
Foto:

Kinderboekenweek: ‘Lees een boek niet uit als je het na vijf bladzijden nog steeds niks vindt’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de Kinderboekenweek zetten niet alleen de basisscholen en boekhandels zich extra in voor het vergroten van leesplezier. Natuurlijk doet ook Bibliotheek West-Brabant mee aan de Kinderboekenweek. “Een goede basis zorgt dat kinderen vaker een boek pakken.”

De extra aandacht die er gedurende 10 dagen is voor kinderboeken is volgens Jos van ‘t Noordende dan ook overweldigend. “Maar ook hard nodig. Kinderboeken staan de rest van het jaar niet zo in de schijnwerpers, dus deze week helpt om kinderboeken onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Als je je realiseert dat een kwart van de kinderen in zijn/haar vrije tijd nooit leest, wordt het belang van de Kinderboekenweek direct duidelijk. Dat je kunt lezen is heel belangrijk in deze wereld. Want heel veel informatie bestaat uit tekst op papier. Of op het scherm van je laptop, telefoon of tablet.” 

Om kinderen het plezier van lezen mee te geven, zet de bibliotheek onder andere Leesmediaconsulenten in. “En dat werkt. In alle groepen is aandacht voor leesplezier, maar ook zaken als het ontwikkelen van een leesvoorkeur, dus samen met kinderen kijken welk boek bij hem of haar past. Elk kind houdt van lezen, maar je moet wél het juiste boek vinden.” Die tip wil Jos dan ook meegeven aan ouders van wie hun kinderen lezen niet zo leuk vinden. “Probeer verschillende boeksoorten uit en lees het niet uit als je het na vijf bladzijden nog steeds niks vindt. Probeer dan liever een ander (soort) boek.”