Zwart geeft mat in 3 zetten
Zwart geeft mat in 3 zetten Foto: Pieter-Jan Demmers

BSV-schaakteams allemaal in actie

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 9 oktober speelden alle drie de zaterdagteams van BSV hun wedstrijden in de KNSB-competitie. BSV 1 speelde met 4-4 gelijk tegen Charlois Europoort 3, BSV 2 won met 4,5-3,5 van DSC 1 en BSV 3 verloor met 4,5-3,5  van De Raadsheer 2. En in de interne competitie deed Berend Ruben door te winnen. Hij voert nu de ranglijst aan.


BSV 1 moest in Rotterdam op bezoek van Charlois Europoort 3, het team wat in de vorige ronde De Pion 1 uit Roosendaal had verslagen. 

Vorig jaar was BSV kansloos tegen Charlois Europoort 3. Maar dit jaar liep het anders. 

De Rotterdammers kwamen wel met 3,5-0,5 voor, maar door overwinningen van Tony Pelemans, Freek Schouten en Marcel van Herck en remises van Arjon Severijnen en Oliver de Hert werd het gelijk. Berend Ruben, René Punt en Levi Vriens verloren. Freek Schouten had als enige in de 1e ronde ook gewonnen en is nu topscoorder.


BSV 2

Voor BSV 2 was het de 1e ronde en speelde tegen DSC 2 uit Dongen. Het werd een nipte overwinning door overwinningen van Peter Kraaijeveld, Adry Goris-Schouwstra en René Paardekam. Bart van Kasteren en Piet Bruijs speelden remise. Verloren werd door Bas van de Putte en Martin de Smit, die aan de eerste twee borden te sterke tegenstanders troffen.


BSV 3

Ook voor BSV 3 was het de eerste ronde. Het werd een nipte nederlaag tegen De Raadsheer 2 uit Zundert. Jammer was dat de sterke Ronny Liekens verstek liet gaan, daardoor speelde BSV 3 met een nul op het eerste bord. Overwinningen waren er voor Wesley Hopmans en Laurens Quinten. Remises voor Fred Kaijser, Pieter-Jan Demmers en Lieselot Deleersnijder. 

Jan Haverhoek en Alexander van ’t Hoff verloren hun partij.


Interne ompetitie

In de 3e ronde van de interne competitie speelden de koplopers Oliver de Hert en René Punt remise tegen elkaar. Berend Ruben won van Martin de Smit, Pieter-Jan Demmers won van Henk van Houten. Laurens Quinten en Ton van Vliet remiseerden. Robert Kunst won van Piet Bruijs en Wesley Hopmans won van Alexander van ’t Hoff. Ook Marius Lodder won zijn partij tegen Tristan Huibregtse. 

Daardoor werd de nieuwe competitiestand aan de top: 1. Berend Ruben 2. Pieter-Jan Demmers 3. René Punt 4. Oliver de Hert 5. Bas van de Putte.


Schaakprobleem

Het schaakprobleem van vorige keer was: wit: Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Lc1, Le2, Pd5, Pf3, pionnen a2, b2, c2, e4, f2, g2, h3; zwart: Ke8, Dc5, Ta8, Th8, Lc8, Le7, Pb8, Pf6, pionnen a7, b7, d6, e5, f7, g7, h6. De partij is nog maar net begonnen, maar er zit al een winnende wending voor wit in de stelling, doordat de zwarte dame bijna klem staat. Wit speelt 1. b4, waarna zwart de dame alleen kan behouden door 1… Dc6 te antwoorden. Nu volgt 2. Lb5, waarna de zwarte dame alsnog verloren gaat, bijvoorbeeld door 2… Dxb5, 3. Pc7+, 4. Pxb5.

In het nieuwe schaakprobleem, zie diagram,  geeft zwart mat in 3 zetten.[n]