Afbeelding
Foto: Hans de Bot

Wethouder in gesprek met culturele veld: ‘Willen het vertrouwen terugwinnen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Barry Jacobs gaat tijdens vier sessies in gesprek met verenigingen, stichtingen en zzp’ers uit het culturele veld. Het doel? Samen met het culturele veld bekijken hoe de coronagelden vanuit de Rijksoverheid het beste ingezet kunnen worden. “We hebben een noodfonds en we hebben een stimuleringsregeling. We hebben daar regels voor opgesteld om in aanmerking te kunnen komen, maar we gaan nu samen met hen die regels opnieuw tegen het licht houden. Kunnen ze hiermee uit de voeten? Of moeten ze wellicht versoepeld worden?”

De gesprekken volgen, nadat er veel tumult is ontstaan over de inzet van de coronagelden. Het Rijk heeft voor de culturele sector een bedrag van 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeente Bergen op Zoom. Het college besloot zo’n 500.000 euro hiervan te gebruiken voor de reorganisatie van het Cultuurbedrijf, maar werd hiervoor teruggefloten door de raad. Besloten is om de reorganisatie op een andere manier te bekostigen. De alternatieve bekostiging wordt in december voorgelegd aan de gemeenteraad. “We hebben al wel 97.000 euro proceskosten gemaakt. Die betalen we nu niet uit de coronagelden, maar uit de normale gelden”, legt wethouder Jacobs uit.

Vier gesprekken

De ruim 1,4 miljoen vanuit het Rijk is daardoor nog bijna helemaal in tact. Er is al wel 44.000 euro uitgekeerd aan culturele instanties en nog eens 35.000 euro aan Gebouw-T. “Maar, daarmee houden we nog steeds 1,4 miljoen euro over.” Hoe die verdeeld gaat worden onder de culturele verenigingen, stichtingen en zzp’ers is nu onderdeel van de gesprekken die de wethouder voert. “Gisteravond heb ik het eerste gesprek al gehad met de muziekverenigingen. Daar waren zo’n tien tot twaalf mensen en zij begrepen goed dat we deze vraag stelden en er werd goed op gereageerd. Op 18 oktober ga ik in gesprek met de cultuurhistorische verenigingen en op 20 oktober heb ik twee sessies. Eerst met de koren, toneelverenigingen en de niet-commerciële evenementenorganisaties. Daarna ga ik in gesprek met de culturele zzp’ers.”

Noodfonds en stimuleringsregeling

Met al die verenigingen en stichtingen gaat de wethouder bekijken hoe zij denken over het noodfonds én over de stimuleringsregeling. “Die laatste is vooral bedoeld om de mogelijke effecten van de coronacrisis op te vangen. Zo gaven muziekverenigingen aan dat het op dit moment nog meevalt met terugloop van leden, maar zij vrezen in 2022 en 2023 wel de effecten hiervan terug te zien. De stimuleringsregeling geeft hen dan de kans om bijvoorbeeld leuke activiteiten te organiseren voor de buurt of de gemeente.” Het noodfonds is daarentegen meer bedoeld voor incidentele tegemoetkomingen. “Een zzp’er die zijn inkomen volledig zag terugvallen, kunnen we met deze gelden niet helemaal compenseren. Daar hadden we andere regelingen voor zoals een TOZO en TONK. Maar, als iemand bijvoorbeeld kosten heeft gemaakt voor een evenement dat uiteindelijk niet doorging, dan kunnen we wel bekijken of we dat kunnen compenseren.”

Voorstel aan de raad

Na de vier gesprekken gaat de wethouder opnieuw naar de tekentafel om de regelingen, indien nodig, aan te passen. Begin november wil hij een voorstel aan het college presenteren en dat kan dan in december met de raad besproken worden. “En dan is het laatste woord aan hen.” In januari wil de wethouder dan opnieuw met het culturele veld in gesprek om de nieuwe regels uit te leggen én om met hen in gesprek te gaan over mogelijke ideeën en invullingen. Vanaf dat moment kunnen ze hun aanvragen indienen en dan gaan we het uitvoeren. “Niet iedereen zal het eens zijn met de nieuwe regels, maar we proberen een zo’n gelijk mogelijk speelveld te creëren.”

In principe worden alle verenigingen en zzp’ers uit het culturele veld aangeschreven voor de bijeenkomsten. “Maar, mensen mogen zichzelf ook bij ons melden. Iedereen mag hierover meepraten, want we willen tot een goede verdeling komen.” Aanmelden kan via cultuur@bergenopzoom.nl