Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

PvdA: ‘Zorg dat jongeren makkelijk kunnen stemmen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Hoeveel stembureaus zijn gesitueerd op plaatsen waar veel jongeren komen, zoals middelbare en MBO scholen? Dat wil Joey van Aken van de lokale PvdA-fractie weten. In maart van 2022 staan namelijk de gemeenteraadsverkiezingen weer op de planning. “Bij lokale verkiezingen is het algemeen bekend dat de opkomst lager is, zeker onder jongeren.”

In maart 2022 kunnen inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hun stem weer laten horen. Bij verkiezingen is altijd een terugkomend thema: the first voters. Dit is de groep jongeren die voor het eerst mogen stemmen.  ”De PvdA wil de drempel verlagen om te stemmen, door stembureaus toegankelijker te maken voor jongeren. Een manier om dit te bereiken is door goed te kijken naar de locaties waar de stemlocaties zich bevinden. In het verleden is om een vergelijkbare reden ook het station toegevoegd als stembureau.”

De PvdA-fractie wil dan ook weten of de gemeente bereid is om de locaties aan te passen of uit te breiden, zodat er meer jongeren als passant in aanraking komen met het stemrecht. “Besteedt de gemeente Bergen op Zoom extra aandacht aan mensen die voor het eerst mogen stemmen? Denk hierbij naast de 18+ first-voters ook aan EU-migranten die een gemeente-inschrijving hebben?”