De nieuwe vlag is feestelijk overhandigd aan Marc van der Steen (Stadlander)
De nieuwe vlag is feestelijk overhandigd aan Marc van der Steen (Stadlander) Foto:

Sinterklaas komt naar Bergen op Zoom: ‘Maar is er veel werk aan de winkel’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Sinterklaas en zijn ruim 100 Pieten komen op 13 november weer aan in Bergen op Zoom. De boot zal aanmeren aan de Loswal, waarna de Sint met zijn gevolg een tocht maakt naar de binnenstad van Bergen op Zoom. Eenmaal op de Grote Markt wordt de Goedheiligman verwelkomt door de burgemeester en kan het spektakel écht losbarsten.

Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom is nog druk bezig met alle voorbereidingen voor de komst van de Sint. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de geldende maatregelen. “We zetten zoveel mogelijk in op een intocht die niet afwijkt van andere jaren, maar we zijn daarmee in goed overleg met de gemeente.” In principe wil het comité dan ook niet gaan werken met een coronatoegangsbewijs, tenzij dat echt niet anders kan. “Wie de intocht wil bekijken kan daarom het beste vooraf de website www.sintboz.nl bekijken voor de actuele maatregelen.”

Muziekspektakel

Na de intocht heeft de Sint meteen een druk programma, want op zondag 14 november om 14.30 uur gaat Sints Muziekspektakel van start in de Stoelemat. “Deze show is gratis te bezoeken en de kinderen kunnen heerlijk meedansen en zingen met de Pieten”, legt de organisatie uit. Tijdens deze middag worden de échte Bergse Sinterklaasliedjes gespeeld. “De kinderen kunnen op deze dag dichtbij Sinterklaas en de Pieten komen én na afloop is er ook tijd voor een fotomomentje in de zaal.”

Kindervoorstellingen

Voorafgaand aan het Muziekspektakel gaat in de Stoelemat de kaartverkoop van start voor de kindervoorstellingen die op 24 november gespeeld gaan worden in De Maagd. Die voorstellingen staan in het teken van het thema van dit jaar: ‘Werk aan de winkel’. “Dit thema komt overal in terug. Het verhaal is dat Sint dit jaar veel minder cadeautjes heeft meegenomen op de boot. Dat is geen ramp, want hij gaat dit jaar juist cadeautjes kopen bij de lokale winkeliers om hen een steuntje in de rug te geven.”

Koopzondag

Dat thema komt dus ook terug op zondag 28 november tijdens een speciale koopzondag. “We maken er dan één groot feest van. Er lopen allerlei Pieten door de stad, er is een pietenband en het trammetje rijdt rond.” Daarnaast openen verschillende Pieten op die dag hun eigen winkeltje. “De danspietjes openen bijvoorbeeld een tattooshop en feestpiet opent een winkeltje met feesthoedjes.” Kinderen kunnen hier verschillende dingen doen, zien en maken. “Ze kunnen ook dingen kopen met Sinterklaasgeld. Vanaf 5 november krijg je bij verschillende winkeliers Sinterklaasgeld wat ingezet kan worden tijdens deze koopzondag.”

Samenwerking

Dit alles is mede te danken aan de samenwerking met ondernemersvereniging Sterck. “We hebben dit jaar nieuwe Sinterklaasvlaggen en die komen ook overal door de stad te hangen. Daarnaast gaan basisscholen etalages versieren bij verschillende winkels én de ondernemers gaan ook zelf aan de slag. Zo wordt het één groot feest in de binnenstad. We hebben zelfs een Pietenkeurmerk voor de winkels die extra uitpakken én er is speciaal Bergs cadeaupapier ontwikkeld.” Dit cadeaupapier kan ingekocht worden door de ondernemers, maar is ook voor particulieren te koop via de website van de stichting. “Dat geldt natuurlijk ook voor onze nieuwe vlag.”

Buurtcultuurfonds

Een andere samenwerking die nieuw is dit jaar is de samenwerking met het Stadlander Buurtcultuurfonds én het Prins Bernhardt Cultuurfonds. “We willen ieder jaar zoveel mogelijk kinderen mee laten genieten van het Sinterklaasfeest. Daarom bieden we ieder jaar een Scholenpakket aan met daarin leuke schoolopdrachten voor de kinderen. Daarnaast wordt op school natuurlijk vanaf 8 november iedere schooldag naar Studio Pepernoot gekeken én dankzij de samenwerking met deze fondsen kunnen we nu ook alle leerlingen een vlag meegeven. Zo beleven ze het Sinterklaasgevoel niet alleen op school, maar ook thuis en in de wijk.

Lampionnenoptocht
De activiteiten van de Sint komen op 3 december ten einde met de traditionele lampionnenoptocht. Die vertrekt om 18.45 uur vanuit de Steenbergsestraat. “Die wordt dit jaar extra feestelijk omdat alle winkels natuurlijk mooi versierd zijn door de kinderen.”