10 jaar geleden vierden we 11-11-11

Ja, dat was een bijzonder datum: 11/11/11, ook voor het Krabbegat, en natuurlijk in Bergen ook een populaire trouwdatum. Al in oktober 2010 belde ’n bruidje mij op met de vraag of ik haar en haar aanstaande op 11-11-11 ’s morgens om 11 over 11 in ’t Stadhuis zou willen trouwen. 


Natuurlijk wilde ik dat doen. Ze ging direct naar het Stadskantoor om dat vast te laten leggen, en wat denkt u? Te laat!! U kunt het geloven of niet, maar er waren op die bewuste dag stomtoevallig ook nog 22 bruidsparen die elkaar het jawoord gaven. Het verlof voor de Bergse trouwambtenaren was voor die dag al ruim van tevoren ingetrokken. De meeste van mijn collega’s sloten, net als ik, op die dag minstens 3 huwelijken. Ik had er zelfs ook een ‘ware’ prins bij, in vol ornaat. Hij had zijn ‘prinseske’ precies een jaar eerder, op 11-11-2010 ten huwelijk gevraagd. Wilt u weten waar? Jawel, bij de Geit op het Blèèkveldje.


De meeste bruidsparen verschenen op deze bijzondere dag in Vastenavendkleren. Vaak reden zij ook in een bijzonder voertuig naar het Stadhuis of naar het Markiezenhof. Ik herinner me o.a. een bruid in een bakfiets. Uit gesprekken die ik met de bruidsparen van die dag heb gehad is mij gebleken, dat enkele romances waren ontstaan tijdens de Bergse Vastenavend. Dat bracht mij toen op het idee om het gedicht de Verliefde Krab te schrijven.


Dit verhaal en gedicht, en nog veel meer bijzondere verhalen staan in mijn boek Vastenavend, ’n stuk van m’n leven. Dit boek is vanaf nu weer te koop bij  boekhandel Quist, van de Kreek, en bij Primera op het Zonneplein en Halsteren. Agge mar leut et.