Wat is de beste zet voor wit?
Wat is de beste zet voor wit? Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Zesde ronde schaak-
competitie gespeeld

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag werd bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV de zesde ronde van de Keizercompetitie gespeeld. Verder was BSV afgelopen zaterdag vertegenwoordigd in de landelijke finale van de Schaak-Off.


Op vrijdag 29 oktober speelde BSV de zesde ronde van de Keizercompetitie, tevens de strijd om het clubkampioen van 2021-2022. Oliver de Hert, Martin de Smit, Bert van der Linden en Jan Smits wonnen hun partij; Berend Ruben, Bas van de Putte, Andry Goris-Schouwstra en Henry Groenveld speelden allemaal remise. In de tussenstand gaat Berend Ruben nog steeds aan kop, op de voet gevolgd door Oliver de Hert en Bas van de Putte.
Zondag 30 oktober in Amersfoort landelijke finale gespeeld. Tijdens de regionale finale hadden Berend Ruben, Kees de Looff en Patrick Lubbers zich voor de landelijke finale geplaatst. Berend was verhinderd. Kees werd derde in finalegroep, Patrick eindigde op 4e plaats.
Vrijdag 5 november wordt ronde 7 van de Keizercompetitie gespeeld. Zaterdag 6 november spelen de drie BSV-teams de volgende ronde van de zaterdagcompetitie. Op het moment staat BSV 1 op de zevende plaats, BSV 2 staat op een gedeelde eerste plaats, en BSV 3 staat op de derde plaats.
Het schaakprobleem vorige keer: wit: Kb2, Dc5, Te3, Pe5, pionnen b4, d4, f4, g3, h3; zwart: Kg8, Df6, Te7, Le8, pionnen b5, c6, d5, f5, g6, h5. Wit wint materiaal met 1. Pg4. Met deze zet valt wit de zwarte dame aan. Als het paard geslagen wordt met 1… fxg4 of hxg4, of als zwart de dame verplaatst, dan slaat wit de zwarte toren met 2. Dxe7 of 2. Txe7, waarna wit een kwaliteit voor staat. In het nieuwe schaakprobleem dreigt zwart mat te geven. Maar wit is aan zet, kan wit het mat nog voorkomen?[n]