Afbeelding
Foto: cornedeweert.nl

Leve n’in de brouwerij: Vastenavendseizoen officieel van start!

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De boeren van de boerenploeg kwamen afgelopen donderdag bij elkaar in café ‘t Groene Paard voor de elfde van de elfde. Een jarenlange traditie om bij het aardappelloof te verbranden is hiermee ten einde gekomen.

In het begin was het wat onwennig, kwam de één na de ander binnen. maar om precies elf over zeven werden de boerenploeg en de leden van dweilorkest Dik Vor Mekaar welkom geheten door de voorzitter van de Stichting Vastenavend. De boeren werden uitgenodigd om naar de Appeltuin te gaan achter café ‘t Groene Paard voor het verbranden van het aardappelloof en om de kwade geesten te verjagen. 

Vervolgens trokken de boeren in een stoet over de Markt en werd er nog één keer gestopt bij café ‘t Groene Paard. Daarna vertrok de boerenploeg zij aan zij in stoet naar de vergaderlocatie van de Elfde van de Elfde. Onderweg zat er al veel leven in de brouwerij! 

Aangekomen op de vergaderlocatie kon het feest beginnen. De boeren gingen aan lange tafels zitten en op de tribunes. Na wat plechtigheden was het tijd voor de verkiezing van de Grootste Boer. Alle boeren werden uitgenodigd op de dansvloer die volstond met stoelen en er werd gedweild op de muziek van ‘t dweilorkest. Het was tijd voor de stoelendans! Kon ook niet anders dat de Grootste Boer van vorig jaar de stoelendans met overmacht won.

De Grootste Boer mocht vervolgens de Steketee benoemen. Na de pauze stond nog de verkiezing op het programma voor de Prins van ‘t Krabbegat en dat kon niemand anders worden dan Dirk Hopmans oftewel Prins Wannes III. Daarna was het even stil, want wie zou de Prins als Nar benoemen. Dat kon er maar één zijn: Diemer van Wijk. Hij zal als nar de Vastenavend van ‘t Krabbegat ingaan. 

Bij de Geit zette Prins Wannes het licht op groen voor de komende vastenavend. De Kale n’Eed werd afgelegd en voor het eerst kon Dirk Hopmans zich lijfelijk presenteren in de openbaarheid. Langs de kant stonden veel Krabben om een glimp op te vangen van de Hoogheid. Na een korte en vooral leutige Kale n’Eed sprak Prins Wannes III de Krabben toe om er komend jaar een mooie Vastenavend van te maken onder het motto: ‘Leve n’in de brouwerij’!