Afbeelding
Foto: Hans de Bot

Vastenavend presenteert drie jubileumactiviteiten voor 7 x 11 jaar!

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Vastenavend bestaat 7 x 11 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Daarom staat er veel extra’s op de planning: drie jubileumactiviteiten, een ‘ouderwets’ vinylplaatje met het liedje, een speciale penning en nog meer. 

Om ruimte te maken voor die extra activiteiten is besloten om het Neuzebal dit jaar te verplaatsen van zaterdag naar vrijdag (4 februari). Daarmee wordt de 77e vastenavend meteen ook de langste vastenavend ooit. Op zaterdag 5 februari ontstaat daarmee ruimte voor het Werelds LeutKongres. 

“We hebben daarvoor carnavalsgezelschappen uit heel Brabant uitgenodigd. Van elk buitenstadse gezelschap gaan een paar vertegenwoordigers ’s middags naar het Werelds LeutKongres in De Maagd om te spreken over de toekomst van carnaval/vastenavend. In de tweede helft van de middag trekken de gezelschappen in een Stoet der Zotheid door de binnenstad. De gasten gaan vervolgens naar de Grote Binnenplaats van het Markiezenhof voor een Eterij. Begin van de avond wordt ten slotte een 7x11 receptie gehouden voor de buitenstadse gezelschappen.”

Tweede weekend

Niet alleen de Vastenavend viert een mooi jubileum, ook Spuit 11 wordt 9x11 jaar. Daarom wordt op zondag 13 februari 2022 vanaf 13:11 uur een Spuit 11 Defilé georganiseerd van de Kaai tot op de Mart met aansluitend ’t Gròòt Spuit 11 Kefettie Spektakel. De bemanning van Spuit 11 nodigt eigenaren van ‘oude’ brandweervoertuigen én verenigingen/clubjes uit om zich te verzamelen op de Kaai met hun zelfgemaakte confettispuit of oldtimer brandweervoertuig. Van 13.11 tot 14.15 uur trekt de stoet van de Kaai via het parcours Zuidzijdehaven-Rijkebuurtstraat-Westersingel-Steenbergsestraat en Fortuinstraat naar de Mart. “Daar laten we een grote confettibom los, dus de veegwagen moet wel een extra rondje rijden.”

Gròòts Valle van de Kraai 

Elk jaar valt om 23:45 uur de kraai als afsluiter van weer een ongetwijfeld mooi vastenavendjaar. De muziek speelt de laatste klanken, iedereen zingt nog voor de laatste keer het vastenavendliedje van dat jaar. De 77e vastenavend eindigt op 1 maart en om dit jubileumjaar goed af te sluiten pakken we uit met een modern klank- en lichtspel. Dit vindt plaats vlak vóór het traditionele ‘Valle van de kraai’ om 23.11 uur. “Natuurlijk gaan ook alle reguliere activiteiten door, mits de maatregelen het toelaten. Elf-elf was een mooie oefening voor komend jaar en dat is goed verlopen. We hopen dus op een mooie Vastenavend!”

Als aandenken aan deze speciale editie worden ook nieuwe aandenken op de markt gebracht. Zo wordt er een vinylplaatje uitgebracht in de stijl van toen, een speciale penning die deze maand nog in de verkoop gaat en in de Vastenavendkrant komt een speciaal katern rondom het jubileum. “