Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Feestelijke high-tea voor mantelzorgers: ‘We waarderen jullie echt enorm’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zo’n honderd mantelzorgers uit de gemeente Bergen op Zoom werden afgelopen week uitgenodigd tijdens een bijzondere high-tea bij Natuurlijk!Kloof. Dat gebeurde op de Dag van de Mantelzorg. In het hele land werden activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten als bedankje voor de zorg die zij verlenen aan een partner, kind, ouders of andere naasten. “Veel mantelzorgers vinden het heel gewoon wat ze doen, maar dat is het niet”, sprak wethouder Mignon van der Zwan.

De gemeente Bergen op Zoom kent zo’n 1500 geregistreerde mantelzorgers. “Eens per jaar organiseren wij voor hen een feestelijk evenement. Vorig jaar kon dat helaas niet doorgaan, maar dit jaar konden we terecht op deze fantastische plek”, vertelt Marloes Rutten namens Mantelzorgondersteuning Bergen op Zoom. Hoewel er dus 1500 mantelzorgers geregistreerd staan, zijn er volgens Rutten nog veel meer mantelzorgers in de gemeente. “Wij schatten dat zo’n tien procent van de bevolking mantelzorger is. Dat komt dus neer op zo’n 6000 mensen.”

Toch staan veel van hen niet geregistreerd. “Dat kan toch handig zijn. Als mantelzorger kan je veel op je bordje krijgen. Je hebt niet alleen de zorg over je naasten, maar ook de zorg voor jezelf en dat wordt vaak vergeten.” Mantelzorgondersteuning kan deze mensen bijstaan. “We organiseren regelmatig leuke activiteiten, maar we geven ook veel tips. Zo organiseren we bijeenkomsten en webinars over specifieke onderwerpen zoals de wmo en andere regelingen.” Daarnaast komen er regelmatig mantelzorgers vertellen over hun ervaringen. “Een soort lotgenotengroepje, maar we merken dat mensen dat toch heel fijn vinden. Je kan bij ons ook gewoon terecht voor een luisterend oor.”

De 100 mantelzorgers die woensdag aanwezig waren, waren dus al wel geregistreerd. Eén van hen is Daan van de Pas. Hij kreeg uit handen van wethouder Mignon van der Zwan het eerste mantelzorgbedankje uitgereikt. “Dat is een heel aardig gebaar”, stelt de 67-jarige Van der Pas na afloop. “Alle steuntjes in de rug zijn welkom. Ik heb twee gehandicapte kinderen van 27 en 30 jaar die inmiddels op een wooninstituut wonen en mijn vrouw woont sinds februari in Residentie Moermont”, vertelt hij. “Vijftien jaar geleden kreeg ze een herseninfarct en sindsdien zorg ik al voor haar.” 

Daarnaast is Daan’s schoonmoeder negentig jaar en ook zij vraagt de nodige aandacht. “Je doet dat gewoon. Je kan er moeilijk voor weglopen en dat wil ik ook niet. Je wil dat je kinderen en je vrouw het zo goed mogelijk hebben, maar het kan soms wel zwaar zijn”, vertelt Van der Pas. Zo kreeg zijn 27-jarige zoon enige tijd geleden de diagnose kanker, waardoor hij regelmatig naar het ziekenhuis moest in Rotterdam. “Hij heeft zo’n 37 keer chemokuren gehad en nog twee operaties. Tegelijkertijd lag mijn vrouw een half jaar in het ziekenhuis in Roosendaal, dus ik zat bijna de hele dag in het ziekenhuis.” Inmiddels gaat het met beiden beter. “Ik probeer nu weer wat tot rust te komen.”

Voor mensen zoals Daan is de Dag van de Mantelzorg een kleine blijk van waardering voor wat ze doen. “Tijdens de coronaperiode werd veel van ons gevraagd, maar zeker van jullie als mantelzorgers”, stelde Van der Zwan. “Jullie helpen en steunen die mensen die het nodig hebben. Dat voelt voor jullie misschien als vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom wil ik jullie enorm bedanken voor alles wat jullie doen, want dat waarderen we echt enorm.” 

Alle andere mantelzorgers kregen daarom ook de mantelzorgwaardering uitgereikt.