Ilona in de auto.
Ilona in de auto. Foto: Ronald Voort

Documentaire ‘In het belang van het kind’ in C-cinema

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Documentaire ‘In het belang van het kind’ over Bergen op Zoomse Ilona is te zien in C-cinema Bergen op Zoom op zondag 28 november. Na een prachtige start tijdens Film by the Sea, goede en emotionele reacties, was het eventjes rustig rondom de documentaire, maar achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt voor vertoning van de film. 

Dat het niet zo makkelijk gaat komt met name vanwege de lockdown eerder dit jaar. Bioscopen en filmhuizen hebben nog een voorraad films op de plank liggen waardoor de programmering al rond is voor de komende maanden. Goed nieuws! Het is gelukt om bij C-cinema nog een vertoning te realiseren!  Zondag 28 november om 18.45 uur draait de documentaire ‘In het belang van het kind’ in c-cinema kiek in de pot Bergen op Zoom. Kaarten zijn vanaf nu te reserveren via de website van c-cinema: www.c-cinema.nl/film/in-het-belang-van-het-kind/

Film
Ilona is een gescheiden moeder en eigenaar van twee bedrijven. Haar leven bestaat uit werken en de strijd voor omgang met haar kinderen. De jongste twee heeft ze al meer dan drie jaar niet gezien. Als haar oudste dochter Myrthe bij haar weg wordt gehaald, lijkt ze alles verloren te hebben. Maar ze geeft de strijd niet op.
Ilona heeft alles over voor haar drie kinderen, maar door haar vechtscheiding staat ze onder toezicht van jeugdbescherming. Haar oudste dochter Myrthe woont bij haar als de kinderrechter besluit de machtiging te geven om Myrthe uit huis te plaatsen. Myrthe duikt direct onder en blijft een half jaar onvindbaar tot dat de machtiging verloopt. Eenmaal terug bij haar moeder wordt Myrthe dezelfde week nog op straat door de politie opgepakt en afgevoerd naar een crisisopvang voor tienermoeders en drugsverslaafden. Hoe gevaarlijk is Ilona als moeder? Wat gaat er gebeuren met Myrthe? En hoe heeft deze situatie zo kunnen escaleren? Gevangen in de gesloten wereld van jeugdbescherming gaat Ilona, zoals zij zegt, de strijd aan tegen leugens en bedrog.

In deze aangrijpende en filmische documentaire zien we hoe Ilona als moeder probeert het beste te doen in het belang van haar kinderen, maar volgens de jeugdbeschermers voert zij alleen maar strijd en is zij hierdoor juist het belang van de kinderen uit het oog verloren. Een patstelling waarbij de kinderen het slachtoffer worden. Deze documentaire van de Almeloër Ronald Voort geeft geen antwoorden maar laat zien door welke emotionele windtunnel alle betrokkenen worden geblazen waarbij niets en niemand ontzien wordt. De film was een officiële selectie tijdens het International Filmfestival Film By The Sea van afgelopen september.