Amerikaanse helikopter-
verplaatsing via vliegbases

WOENSDRECHT - Defensie ondersteunt vanaf 26 november tot medio 24 december de verplaatsing van twee Amerikaanse brigades. Dit zogenoemde Host Nation Support (gastlandsteun) gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten.


Het betreft een plaatsing van de Air Cavalry Brigade via Nederland naar Duitsland en een terugtrekking van de Combat Aviation Brigade van Duitsland via Nederland naar de Verenigde Staten. Het in- en ontschepen speelt zich af bij Verbrugge Zeeland Terminals B.V. in Vlissingen-Oost. Vanaf november tot medio december vliegen er ook nog circa 40 helikopters van de ‘Air Cavalry Brigade’ vanaf Vlissingen-Oost naar vliegbasis Woensdrecht. Het gaat om Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters. Vanaf Woensdrecht vliegen ze naar Duitsland.
In tegenovergestelde richting gaan via vliegbasis Gilze-Rijen ongeveer 60 helikopters in fasen naar Vlissingen voor verscheping naar de Verenigde Staten. De toestellen vliegen tussen 26 november en 17 december, op werkdagen tijdens daglicht. Exacte tijden, data en aantallen zijn niet te geven. Dat houdt verband met onder meer weersomstandigheden en ander vliegverkeer.
Het overslagterrein in Vlissingen-Oost is tijdens de verplaatsingen tijdelijk militair object, bewaakt door bewapende landmacht-militairen. De marine zorgt voor de veiligheid bij binnenkomst van het schip. De luchtmacht coördineert en begeleidt de binnenkomst van de helikopters.


Vliegbases Woensdrecht en Gilze Rijen
Ook op beide vliegbases ondersteunen militairen de verplaatsingsoperatie. Zo worden de helikopters bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. Amerikanen kunnen bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties mocht er sprake zijn van mechanische problemen.
De MIVD maakte voor de verplaatsingen een veiligheidsanalyse. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van de Amerikanen en ondersteunt bij de bewaking in de haven.
De Combat Aviation Brigade van de 1st Infantry Division maakte meer dan 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. De brigade wordt nu afgelost en keert terug naar de thuisbasis in Kansas.
Vanwege COVID-19 is voor de doorvoeroperatie een uitvoerig Plan van Aanpak opgesteld. De Amerikaanse militairen zijn allen gevaccineerd.[n]