Afbeelding
Foto: COA

Bergen op Zoom zoekt locaties voor versnelde opvang van statushouders

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom wil een zogenaamde tussen- of doorstroomlocatie realiseren om vluchtelingen met een verblijfsvergunning sneller op te kunnen vangen. Deze locatie komt niet alleen beschikbaar voor statushouders, maar ook voor andere mensen in Bergen op Zoom die met voorrang een woning nodig hebben. Er wordt op dit moment gezocht naar een goede locatie voor een dergelijke voorziening om zo snel mogelijk aanspraak te kunnen maken op geld vanuit de Rijksoverheid.

Iedere gemeente in Nederland krijgt jaarlijks een taakstelling opgelegd als het gaat om het aantal statushouders dat zij moeten huisvesten in de eigen gemeente. Het district De Markiezaten, waar ook Bergen op Zoom onder valt, is in het laatste veiligheidsberaad aangesproken over het achterblijven in het opvangen en huisvesten van asielzoekers en vergunninghouders ten opzichte van andere districten. In totaal moet het district nog 200 personen huisvesten voor de taakstelling van dit jaar, waarvan in Bergen op Zoom nog 42. “Van ons wordt verwacht om uiterlijk voor het einde van deze maand (november) met een oplossing te komen, om in elk geval de achterstand op de taakstelling van het district in te lopen.”

Noodopvang

Gebeurt dat niet, dan kan het zijn dat de gemeente onder toezicht komt te staan. “De realiteit is inmiddels, dat als we nog één keer niet aan de wettelijke taakstelling voldoen, de provincie ons onder toezicht kan stellen en vanuit onze naam versneld en verplicht statushouders kan huisvesten, met alle financiële en maatschappelijke gevolgen van dien.” Daarom kiest Bergen op Zoom nu zelf voor de optie van een zogenaamde tussen- of doorstroomlocatie. In feite is dit een soort noodopvang. “Het grote verschil tussen (crisis)noodopvang en een tussenvoorziening, is dat in een tussenvoorziening mensen met een vergunning tijdelijk worden gehuisvest, terwijl er in een noodopvang met name asielzoekers zonder vergunning worden opgevangen”, legt de gemeente uit.

Locaties

De gemeente is nu dan ook op zoek naar locaties waar zo’n doorstroomvoorziening gerealiseerd kan worden. Het kan dan gaan om bestaande panden die omgebouwd worden tot woonruimtes, maar het kan ook gaan om onbebouwde grond waar tijdelijk flexibele woonunits op geplaatst kunnen worden. Er wordt gezocht naar locaties waar de kans op maatschappelijke onrust en/of overlast zoveel mogelijk beperkt is. “Gezien de urgentie moet de locatie op korte termijn geschikt gemaakt kunnen worden.” De gemeente kan via een specifieke uitkering maximaal 1 miljoen euro aanvragen om een leegstaand pand te verbouwen. Aanvragen van de subsidie kan tot 25 november, maar aangezien het een op-is-op subsidie betreft, zal de aanvraag zo spoedig mogelijk gedaan moeten worden.

Doorstromen

Is het pand eenmaal klaar, dan kunnen hier niet alleen vergunninghouders terecht, maar ook andere aandachtsgroepen met voorrang op sociale huurwoningen, namelijk: arbeidsmigranten, woonwagenbewoners, dak- en thuisloze mensen, studenten en andere spoedzoekers. Deze tussenvoorziening moet hier echter wel 10 jaar voor gebruikt worden. De bewoners kunnen vanuit de tussenvoorziening doorstromen naar een reguliere huurwoning. De wachttijd daarvoor is opgelopen naar ongeveer één jaar. “Vergunninghouders moeten in het kader van de wettelijke taakstelling sowieso worden gehuisvest door gemeenten. Wanneer onze gemeente in plaats daarvan (crisis)noodopvang gaat of moet bieden aan asielzoekers zonder vergunning, is het risico op maatschappelijke onrust groter.”

Gezonde mix

Waar mogelijk zal, volgens de gemeente, gezorgd worden voor een gezonde mix en spreiding met andere aandachtsgroepen om mogelijke overlast tot een minimum te beperken en een vlotte inburgering en integratie, met gerichte aandacht voor de route naar werk en participatie, te stimuleren. “Kleinschalige, gemengde, tijdelijke groepshuisvesting is er op dit moment al in de Statie, de Seringstraat, de Vlaszak en in de Scheldefiat. Statushouders daar blijken voor weinig tot geen overlast te zorgen en er zitten ook voordelen aan het huisvesten van meer statushouders in één pand. Het maakt het bieden van begeleiding (door Vluchtelingenwerk) op locatie makkelijker en zij steunen en helpen elkaar meer.”

De gemeente kan in principe kiezen uit vijf opties: Optie 1 is dat de gemeente niets doet. Dan is de kans groot dat er vanuit de Rijksoverheid een noodopvanglocatie wordt aangewezen voor asielzoekers. Dat is een situatie die de gemeente te allen tijden wil voorkomen. Optie 2 is dat de gemeente zelf een tijdelijke noodopvang inricht voor vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. Optie drie is het openen van een asielzoekerscentrum en optie vier is de tussenvoorziening. De laatste optie is het versneld huisvesten van statushouders op basis van beschikbare woningen in de regio. Dat laatste gebeurt nu al, maar biedt dus onvoldoende ruimte.