Peperbus in de steigers.
Peperbus in de steigers. Foto:

Unieke kans om de Peperbus te beklimmen

BERGEN OP ZOOM - Het zal niemand ontgaan zijn: na 40 jaar staat de Peperbus weer in de steigers om gerestaureerd te worden! Een mooie aanleiding voor de Stadsgidsen om een speciale activiteit te organiseren.


Op zaterdag 11 december a.s. is het mogelijk om de Peperbus eens een keer te beklimmen via de buitenkant. Via trappen en ladders gaat het helemaal naar de top van de toren. Echter, voordat het zover is, wordt onder het genot van een kop koffie of thee en een versnapering bij Oase, de geschiedenis van de Peperbus verteld. Ook worden daar de veiligheidsregels doorgenomen met de deelnemers.

Vervolgens wordt vanuit de Kerkstraat de Peperbus beklommen onder begeleiding van de aannemer. Onderweg wordt veel verteld van “littekens” en “bouwsporen” die van beneden af niet te zien zijn. En dat zijn ook de klokken niet! Maar nu wel. En waar liggen die armen nou van de Peperbus? En wie kan zeggen, dat h(z)ij op het platte dak van de Gertrudis geweest is? 

Hoewel aan alle veiligheidseisen voldaan zal worden, is de beklimming op eigen risico. Deelnemers moeten uiteraard goed ter been zijn en beschikken over een QR-code. Gezien de hoogte is deelname mogelijk voor personen vanaf 18 jaar. Gedurende de dag wordt 6 keer met een groep naar boven gegaan. De kosten voor deze bijzondere activiteit bedragen € 20,00 per persoon, inclusief de koffie met versnapering.

Gezien de grote belangstelling kan het zijn dat bij het verschijnen van deze Bode de kaarten zijn uitverkocht. U kunt dat nazien op de website van de Stadsgidsen: www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl (onder “wandelbelevingen”).[n]