Wit geeft mat in maximaal 6 zetten
Wit geeft mat in maximaal 6 zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Ronde 10 Keizercompetitie gespeeld

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 26 november werd bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV ronde 10 gespeeld van de Keizercompetitie, de strijd om het clubkampioenschap 2021-2022.


Berend Ruben, Bas van de Putte, Pieter-Jan Demmers, Kees de Looff, Marius Lodder, René Paardekam en Daan van Rijn wonnen hun partij. In de nieuwe tussenstand blijft Berend Ruben aan de leiding. Hij wordt op korte afstand gevolgd door Bas van de Putte en Oliver de Hert. De wedstrijden van de landelijke zaterdagcompetitie zijn niet gespeeld, deze zullen op een later moment worden ingehaald.
Door de nieuwe coronamaatregelen is amateursport na vijf uur ‘s middags voorlopig niet toegestaan. In combinatie met de Kerstvakantie leidt dit er toe, dat er in de hele maand december geen interne schaakactiviteiten van BSV zullen zijn. Dat geldt zowel voor de jeugdavonden op dinsdag als de clubavonden voor de senioren op vrijdag. Er is nog geen duidelijkheid over de zaterdagcompetitie op 18 december, maar het ligt voor de hand dat deze zal worden uitgesteld.


Schaakprobleem
De stelling van het schaakprobleem van vorige week was: wit: Kb1, Dg6, Td1, Th1, Lf7, Pc3, Pf3, pionnen a2, b3, c2, f2, g2, h4; zwart: Kh8, Db6, Ta8, Tf8, Lb7, Pc6, Ph7, pionnen a6, b5, d6, e5, met als opgave dat wit mat geeft in maximaal 4 zetten. De eerste zet van wit is 1. Pg5. Dit dreigt 2. Dxh7 mat. Op 1… Txf7 volgt 2. Pxf7 mat. Op 1… Pxg5 geeft wit mat met 2. hxg5. Zwart houdt het langer vol met 1… Lxg5, waarna wit 2. hxg5 speelt. Dit dreigt 3. Txh7 mat en 3. Dxh7 mat. Op 2… Txf7 volgt 3. Dxf7, waarna zwart geen verweer heeft tegen 4. Txh7 of 4. Dxh7. Bijzonder is, dat wit geen enkele keer schaak geeft tijdens deze matvoering. Een echte hersenkraker. Wit geeft mat in maximaal 6 zetten.[n]