Amnesty vraagt brieven te schrijven tegen onrecht

BERGEN OP ZOOM - Ieder jaar komen wereldwijd veel mensen tijdens Write for Rights rond 10 december (de Internationale Dag voor de Rechten van de mens) in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. Er worden honderdduizenden brieven geschreven aan koningen, ministers en presidenten met de vraag een einde te maken aan onrecht. Schrijf dit jaar ook mee.


Amnesty Bergen op Zoom organiseerde verschillende keren een schrijfactie in de bibliotheek, maar vanwege Corona gaat het dit jaar niet door. Schrijven is wel mogelijk. Je kunt kosteloos een thuisschrijfpakket bestellen. Je ontvangt dan informatie over de mensen voor wie je kunt schrijven, voorbeeldbrieven en een schrijfblok. Je kunt de thuisschrijfpakketten ook uitdelen of een online schrijfactie organiseren. Op Amnesty.nl legt Amnesty in een video uit hoe makkelijk en leuk het is om online samen brieven te schrijven. Heb je weinig tijd, dan kun je online een brief ondertekenen. Amnesty print deze brieven en stuurt ze dan naar de overheden.


Voor wie schrijven we?

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap. We schrijven voor Mikita’s vrijlating.


Heeft schrijven effect?

Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Eerder voerden we actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet ons weten: ‘Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’


Informatie

Voor meer informatie over Write for Rights, kijk op Amnesty.nl[n]