Afbeelding

Nieuwe dienstregeling voor bussen: ‘Meer bussen naar Bravis en aansluiting op de treinen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Busvervoerder Arriva heeft de nieuwe dienstregeling voor de bussen in (West-)Brabant bekendgemaakt en dat valt redelijk gunstig uit voor Bergenaren. Voor reizigers in de spitsrichting wijzigt er niks, alle bestaande en ook nieuwe treinaansluitingen worden geboden. Reizigers in de tegenspitsrichting kunnen de reis vanaf het Station ook blijven maken, alleen krijgen zij te maken met een langere reistijd doordat via Bergse Plaat wordt gereden. 

De nieuwe dienstregeling is aangepast aan de huidige omstandigheden, waarbij is gekeken naar het aantal reizigers op de diverse buslijnen, stelt Arriva. “In de hele regio is op basis daarvan frequentieverlaging onvermijdelijk, en soms ook route-aanpassingen.” Gedurende het jaar wordt de dienstregeling voortdurend getoetst aan het reizigersaanbod en indien nodig aangepast, zoals dat ook afgelopen september is gebeurd toen de scholen weer opstartten en diverse thuiswerkmaatregelen tijdelijk werden opgeheven.

In Bergen op Zoom komt wel een wijziging op Lijn 25. NS heeft de treindienstregeling aangepast door het inleggen van een snelle Intercity tussen Zeeland en de Randstad. Voor Bergen op Zoom betekent dit gewijzigde aankomst- en vertrektijden. Arriva kan de dienstregeling van de lijnen naar/van richting Hoogerheide en naar/van richting Halsteren aanpassen op de nieuwe treindienstregeling. 

Voor Lijn 25 is dat lastig te realiseren. “De aansluitingen kunnen wel worden geboden als de route van lijn 25 wordt versneld. In de tegenspitsrichting (in de ochtend naar de Bergse Plaat, in de middag van de Bergse Plaat) rijdt lijn 25 rechtstreeks over hoofdwegen zonder halteringen tussen Station en Bergse Plaat. Voor reizigers in de spitsrichting wijzigt er niks, alle bestaande en ook nieuwe treinaansluitingen worden geboden. Reizigers in de tegenspitsrichting kunnen de reis vanaf het Station ook blijven maken, alleen krijgen zij te maken met een langere reistijd doordat via Bergse Plaat wordt gereden”, meldt Arriva. Het aantal reizigers in de tegenspitsrichting is echter marginaal. Overdag blijft de frequentie ongewijzigd, in de avonduren vervallen de laatste twee ritten.  

Lijn 112 gaat in Bergen op Zoom op werkdagen tussen het Station, Bravis Ziekenhuis en Gageldonk twee keer in plaats van één keer rijden, zodat binnen Bergen op Zoom het Bravis Ziekenhuis elk half uur bereikbaar blijft. Keren is bij de halte Van Houtenstraat niet mogelijk, dus keren de korte slagen van lijn 112 via de Laagsehoeflaan, Heijningen en Holleweg. De voormalige halten van lijn 22 Heijningen en Holleweg worden 1x per uur met de korte slagen weer in gebruik genomen.

De Halsterseweg tussen Halsteren en Bergen op Zoom wordt tijdelijk afgesloten. Lijn 310 moet hierdoor een lange omleidingsroute rijden, houdt rekening met extra reistijd. De extra rijtijd is in de dienstregeling verwerkt. Zondag na 21 uur worden de lijnen 105, 112 en 310 opgeheven.  

Kijk voor de volledige dienstregeling op deze website.