Afbeelding
Archieffoto Hans de Bot

Geen nieuwe huisvesting voor bouwclubs: ‘Zelf op zoek naar alternatieve bouwruimte’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De komende drie tot vijf jaar krijgen bouwclubs in Bergen op Zoom de tijd om zelf een alternatief onderkomen te vinden om hun bouwactiviteiten voort te zetten. De gemeente gaat geen nieuwbouw realiseren en continueert de huidige situatie. Tenminste, dat is het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders heeft toegestuurd aan de gemeenteraad. Zij gaan hierover op 3 februari in gesprek met elkaar.

Al meer dan tien jaar wordt er gesproken tussen de stichtingen Vastenavend, Hal-Wana, de Bergse Bouwers en de gemeente over nieuwe of in ieder geval andere huisvesting voor de bouwclubs. In 2017 is de daad bij het woord gevoegd en heeft de gemeenteraad een krediet ter beschikking gesteld van 5 miljoen euro voor een nieuwbouwplan dat in maart 2020 gepresenteerd zou worden. Maar door de financiële nood in de gemeente Bergen op Zoom en de komst van het Focusakkoord is besloten het krediet in te treken. Bergen op Zoom moest immers bezuinigingen.

De gemeenteraad droeg het college op om met de betrokkenen in gesprek te gaan en met een voorstel te komen. Op basis van de gesprekken zijn vijf scenario’s uitgewerkt. Dat varieert van helemaal niets doen (scenario 1) tot aan een nieuwbouwplan (scenario 4) en zelfs privatisering van de bouwkoten (scenario 5). De raad wordt nu voorgesteld om in te stemmen met scenario 1, het continueren van de huidige situatie. “De overige scenario’s passen niet binnen het mandaat van het college.” Bij drie van de vijf scenario’s gaat het de gemeente immers geld kosten. Dat varieert van 170.000 euro per jaar tot een investering van 5,8 miljoen euro. Bij scenario vijf worden de bouwkoten afgestoten door de gemeente, maar dan moeten de bouwclubs wel financieel daadkrachtig genoeg zijn om de opstallen over te nemen en dat blijkt niet mogelijk.

Daarom kiest het college nu voor scenario 1, waarbij dus niets wordt gedaan. “Met het uitvoeren van de herstelwerkzaamheden aan de huidige bouwkoten is ervoor gezorgd dat de gebouwen voor een periode van ongeveer drie tot vijf jaar nog ingezet kunnen worden voor de huisvesting van bouwclubs.” De verwachting is dat na deze periode de technische levensduur niet meer te rekken is. “Bij een keuze voor dit scenario worden de bouwclubs gedurende een periode van drie tot vijf jaar in de gelegenheid gesteld op zoek te gaan naar alternatieve bouwruimte”, stelt de gemeente. 

Het huurcontract wordt opgezegd en de bouwclubs zijn op zichzelf aangewezen om nieuwe huisvesting te regelen. Bij dit scenario moet gedurende drie tot vijf jaar rekening gehouden worden met kleine(re) uitgaven ten behoeve van onderhoudswerkzaamheden die voortvloeien uit een periode van pappen en nathouden. “Het opzeggen van de huurcontracten en het niet meer faciliteren van huisvesting vormt een gevaar voor het voortbestaan van de Bergse bouwcultuur en daarmee de Vastenavendoptocht”, stelt het college.