Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

SABIC viert jubileum met nieuw kunstwerk

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Met een druk op de rode knop werd op de parkeerplaats bij Poort 3 van SABIC een nieuw kunstwerk onthuld. Dat gebeurde in het kader van het vijftigjarig jubileum van het bedrijf in Bergen op Zoom. De grote boom van ongeveer vier meter staat symbool voor de groei die het bedrijf heeft doorgemaakt en, net als bij het bedrijf, zitten de wortels stevig in de Bergse grond.

“Ik ben blij dat we vandaag het kunstwerk mogen onthullen in het bijzijn van werknemers die dit jaar ook allemaal vijftig zijn geworden”, vertelt Rutger Bosch, site director van SABIC Bergen op Zoom. In totaal zijn er van de 1300 medewerkers dit jaar zo’n veertig 50 jaar geworden. Slechts een paar van hen waren aanwezig bij de onthulling. “We zijn nu met een relatief kleine groep. Veel mensen werken thuis, waardoor zij niet even op en neer komen rijden, maar het is toch fijn dat er publiek is.”

De onthulling van het kunstwerk vormt immers het einde van het jubileumjaar. “Een jaar dat beïnvloed is door het coronavirus, maar we hebben het ons jubileumjaar niet laten verpesten.” Zo werden er in februari pakketten uitgedeeld aan werknemers om zelf thuis een appeltaart te bakken. “Zo was er dus toch taart voor iedereen!” In juni werd een drive through georganiseerd voor gezinnen waardoor iedereen een kijkje kon nemen bij het bedrijf. “En een kleine maand geleden hebben we ook nog onze open dagen gehad. Dat moesten we wel uitsmeren over twee weken, maar ook dat was een succes. Mijn kinderen vonden het in ieder geval fantastisch om te zien waar papa nou eigenlijk werkt.”

Als kers op de taart wordt het jaar afgesloten met het kunstwerk. Gemaakt door de Roosendaalse kunstenaar Leon Vermunt die ook bij het veertigjarig jubileum een kunstwerk mocht maken bij de hoofdingang. “We wilden een aandenken aan dit bijzondere jaar. We zijn vijftig jaar en dat betekent jong van geest, maar soms piept en kraakt het ook een beetje. Maar, we hebben nog een mooie toekomst voor ons en we hebben Leon gevraagd om dat te verwerken in het object wat we zo gaan onthullen.”

Een opdracht die Leon Vermunt graag accepteerde. “Tien jaar geleden kreeg ik al de kans om een kunstwerk te maken en dat ging vooral over de geschiedenis en de productie. Dit jaar is er een zaadje geplant en dat is uitgegroeid tot een boom. Ik hou van bomen, ik woon tussen de bomen, dus ik voelde me meteen thuis bij deze opdracht.” Samen met een select groepje vanuit SABIC ging Leon aan de slag. “Het gaat om een krachtige boom die zijn wortels heeft in Bergen op Zoom. Een boom kent heel veel symboliek, zoals de boom des levens en een boom van kennis”, vertelde Vermunt.

Bij de uitvoering heeft Leon Vermunt zich laten inspireren door de vier seizoenen én de vier elementen: lucht, water, vuur en aarde. “Als je er omheen loopt zie je steeds weer andere beelden.” Vermunt wenste het bedrijf nog veel gezonde bedrijfsjaren en nadat er een gedicht van Bergenaar Albert Hagenaars werd voorgedragen, was het eindelijk tijd voor de ontknoping. Met een druk op de knop, viel het doek en kwam de boom tot leven. “Hij is prachtig”, was de eerste reactie van Rutger Bosch.