Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Een zee van lichtjes
op de begraafplaats

BERGEN OP ZOOM - Een groepje van 20 tot 25 mensen gaat vrijdag de lichtjes plaatsen bij de 2400 graven op de Britse en Canadese Erevelden. Dit jaar wordt er niet groots uitgepakt met honderden vrijwilligers, veteranen en scholieren. "We moeten het vanwege de maatregelen klein houden, maar het gaat niet nog een jaar donker blijven." Vorig jaar mocht er door het samenscholingsverbod helemaal niets plaatsvinden op de erevelden. "Dat gaat niet meer gebeuren", stelt Joris Völker, voorzitter van de groep. 


DOOR REMKO VERMUNT


 "Bij goed of slecht weer, de kaarsjes zullen branden. We hebben hier het hele jaar naartoe gewerkt en het mag gewoon niet vergeten worden. De laatste generaties die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt sluiten hun ogen. De verhalen worden straks niet meer doorverteld, maar we moeten die verhalen wel levend houden. De gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog mogen niet vergeten worden, want aan deze mannen hebben we onze vrijheid te danken."

Om ervoor te zorgen dat jong en oud de gesneuvelde soldaten blijven herdenken, was er dit jaar voor gekozen om scholieren én veteranen te betrekken bij het plaatsen van de lichtjes. "Dat kan nu helaas niet, maar die plannen bewaren we voor volgend jaar. We merken dat er op scholen wel meer aandacht voor is en de film De Slag om de Schelde heeft daar ook aan bijgedragen." 


Eén van de kartrekkers van lichtjes op oorlogsgraven in Bergen op Zoom is Jean Jac van Giels. "Het idee komt uit Holten", vertelt Jean Jac. "Daar doen ze dit al jaren en in 2015 kwam iemand met het idee om dit ook te realiseren op andere begraafplaatsen." Binnen vier dagen na die oproep sloten er al 140 locaties aan om ook lichtjes te plaatsen. "Soms bij een paar graven en soms op hele velden." In 2016 deed Bergen op Zoom voor de eerste keer mee. "We waren met een man of 20 en hebben zo'n 75 tot 100 kaarsjes geplaatst. Dat was echt nog een waxinelichtje in een jampotje."

Gerard Worm en Joris Völker kwamen in 2017 met het idee om het groter aan te pakken. Via Patrick van der Velden werden ze aan Jean Jac gekoppeld waaruit een 7 man sterke organisatie ontstond en daarmee kon er in 2018 bij alle 2400 graven een lichtje geplaatst worden. "Die eerste editie was heel bijzonder, toen was het echt nog donker met hier en daar een kaarsje. Nu is het echt licht op de begraafplaatsen. Je ziet een zee aan lichtjes vanaf de snelweg."


Sinds 2,5 jaar is ook Juliette Romijn betrokken bij het plaatsen van de lichtjes op de begraafplaatsen. In eerste instantie was dat als vrijwilliger, maar al snel besloot ze om zich ook bestuurlijk in te zetten voor het evenement. "Ik woonde zelf in Hoogerheide en daar heeft natuurlijk ook een flinke slag plaatsgevonden. De Tweede Wereldoorlog heeft altijd al een aantrekkingskracht op mij gehad." Daarom besloot ze om langs te gaan bij de vrijwilligersavond, om te kijken of ze kon helpen. "Daar hoorde ik de verhalen van mensen en ik voelde de warmte van de organisatie. Ik besloot meteen om me aan te sluiten."

Inmiddels is Juliette onderdeel van het bestuur en zet ze zich in voor de PR en marketing van het evenement. "De passie van de mensen die hiermee bezig zijn, die sprak me enorm aan. Het is zoiets moois wat hier gebeurt." Zelf weet Juliette nog dat ze een keer op kerstavond rond middernacht naar huis reed en voorbij de erevelden kwam. "Ik zag allemaal lichtjes branden en besloot hier naartoe te rijden. Er stonden veel meer auto's. Het was zo sereen en zo mooi, dat vergeet ik nooit meer."


Vrijdag vanaf 17.00 uur kan iedereen komen kijken naar de lichtjes. "Houd je wel aan de coronamaatregelen en laat de begraafplaats netjes achter."