Karin Rietmeijer met haar boek ‘365 dagen Vegan’
Karin Rietmeijer met haar boek ‘365 dagen Vegan’ Foto: Cor de Man

Karin Rietmeijer at
365 dagen vegan

ROOSENDAAL - Karin Rietmeijer duidt zichzelf als een echte Westbrabantse, waarbij ze in Breda geboren is en inmiddels al weer 15 jaar in Roosendaal woont. Daarnaast is ze, zoals een goed lerares betaamt, nieuwsgierig naar antwoorden op vragen die haar leven doorkruisen en hebben doorkruist.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Daarbij gaat het niet over een bepaald vakgebied, maar veel meer over de verbanden met een levensstijl die zij zich eigen heeft gemaakt. Ze moest in diverse bronnen op zoek naar antwoorden die haar overstap naar een veganistische levensstijl mogelijk moest maken.


Aanleiding

“Mijn liefde voor dieren is uiteindelijk de oorzaak gebleken om te kiezen voor een vegan way of life. Het leed dat dieren wordt aangedaan en de negatieve gevolgen van het eten van vlees en de verwerking daarvan in allerlei soorten voeding waren op enig moment voor haar bepalend. Als je de gevolgen voor klimaat, gezondheid en wereldhonger afweegt tegen het al of niet eten van vlees, dan kun je daar een goede motivatie vinden om als vleeseter te stoppen. Ik heb dat besluit van de ene op de andere dag gemaakt. Ik zette eerst de stap naar vegetarisch eten en vervolgens heb ik gekozen de overstap naar volledig plantaardige voeding maken”, vat Karin haar bewuste keuze samen.


Vragen

“Door te kiezen voor die nieuwe levensstijl riep het vanaf het begin veel vragen op. Ik ben daar uiteraard de antwoorden bij gaan zoeken en heb die zoektocht en het resultaat daarvan uiteindelijk gebruikt als rode draad in mijn boek. Dat bronnenonderzoek komt op een aantal verschillende manieren in mijn boek terug. Daarmee is het boek uiteindelijk een ‘survival guide voor de plantaardige way of life’ geworden”. Karin geeft nadrukkelijk aan dat ze het boek vanuit een positieve levenshouding heeft geschreven, maar dat ze ook de schaduwzijden van vleeseten heeft benoemd.


Inhoud

“Wanneer je op latere leeftijd bewust kiest voor een ander voedingspatroon, kun je een vergelijking maken tussen de periode voor en de periode na je persoonlijke bewuste keuze. Omdat ik optimistisch van aard ben, en er op voorbereid was dat er verdeeld op mijn keuze gereageerd zou worden, heb ik me volhard in mijn keuze. Na een jaar veganistisch geleefd te hebben, ben ik met het boek begonnen en heb daar een positief lijstje in opgenomen hoeveel ik er fysiek op vooruit was gegaan”. In het gesprek met Karin wordt er herhaaldelijk door haar benadrukt dat haar maatschappelijke en persoonlijke verantwoordelijkheden belangrijke drijfveren in het hele proces waren.


Antwoorden

"Toen ik eenmaal de keuze tot veganiste had gemaakt, werd ik geconfronteerd met allerlei praktische zaken. En voor elks daarvan was een antwoord of oplossing noodzakelijk. Waar doe ik mijn boodschappen en waar moet ik dan allemaal op letten. Maar ik moest ook rekening houden dat ik tot een minderheidsgroep was gaan behoren in een maatschappij waar vleeseten nog steeds eerder regel dan uitzondering is”. Allemaal redenen waarom Karin Rietmeijer haar boek een survivalgids heeft genoemd. Daarmee neemt ze de geïnteresseerde aan de hand mee en vertelt vanuit haar eigen ervaringen wat je overkomt en waar je rekening mee moet houden. "Het is een boek dat je helpt bij deze zoektocht, en dus eerder een eyeopener voor iemand is die op weg wil naar een veganistische levensstijl”, vat de schrijfster de globale inhoud van het boek samen. 365 dagen Vegan - ISBN 9789082751024 - is bij de reguliere boekhandel en Bol.com verkrijgbaar. [n]