Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Voor 70 jongeren
is het 'Nu of Nooit'

ROOSENDAAL - Zo'n zeventig jongeren tussen de 13 en 17 jaar oud uit Roosendaal hebben het jaar 2020 afgesloten met een uniek programma. Een samenwerking tussen de gemeente Roosendaal, De Harde Leerschool en de Korps Commando Troepen zorgden voor het project: Nu of Nooit.


Vier dagen lang werden de jongeren zowel fysiek als mentaal uitgedaagd op het Bakhuis Roozeboomkamp aan De Schietbaan in Rucphen. Het is dé trainingslocatie voor de Korps Commando Troepen uit Roosendaal. De jongeren leerden niet alleen samenwerken, maar ze leerden in vier dagen ook om op zichzelf en op anderen te kunnen vertrouwen. "We behandelen zestien onderwerpen", vertelt Ron Aartsen van De Harde Leerschool. Van een hindernisbaan tot een kompas lezen en van boogschieten tot het maken van een vuurtje. En daarmee lijkt het programma een klein beetje op het programma 'Kamp van Koningsbrugge' dat onwijs populair was. "We surfen mee op de populariteit van het programma", stelt Ed Roskam van De Harde Leerschool.

En, dat durft ook wethouder René van Ginderen toe te geven. "Deze coronaperiode is een moeilijke tijd, maar het is ook een mooie tijd. We worden uitgedaagd om creatief te zijn. Jongeren vervelen zich en hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat we ze weten te boeien?" De gemeente Roosendaal heeft daarvoor een speciaal Jongerenprogramma samengesteld, waarvan één van de hoofdonderdelen toch wel 'Nu of Nooit' is. "Natuurlijk wil niet iedereen door de modder kruipen. We organiseren ook gamesessies, een online escape room en nog veel meer. Alles om de jongeren te inspireren om toch iets van deze tijd te maken."

En dat is in ieder geval gelukt bij de 14-jarige Marit uit Roosendaal. "Het leek me enorm interessant om mee te doen. Ik wil later graag bij het leger en ik wil daarom nu al uitdagingen opzoeken en grenzen verleggen." En dat is haar al gelukt, vooral met het hardlopen. "We hebben echt heel veel moeten lopen", zucht ze. Maar, ze vindt het wel onwijs leuk. "Vooral de stormbaan en het klimmen. Het is echt geweldig." Dat kan de 14-jarige Jayden alleen maar beamen. "Mijn stiefvader heeft in het leger gezeten en ik wilde wel eens zien wat hij allemaal heeft gedaan. Ik wil zelf later bij de special forces van de politie, dus dan komt dit goed van pas én het staat leuk op mijn C.V.", lacht Jayden. "Het is leuk om in deze tijd toch iets te kunnen doen. Het geeft een enorme adrenalinekick en het is beter dan een dag voor de televisie hangen." [n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding