Afbeelding

55.000 euro voor MS-
behandeling van Eveline

ROOSENDAAL/KALMTHOUT - 55.000 euro. Dat is het bedrag dat binnen no-time is opgehaald om Eveline van der Horst te helpen om haar MS te bestrijden. Vier Roosendalers hebben daarvoor een speciale stichting opgericht: Stichting LEef! "Door de coronacrisis waren we beperkt in de acties die we konden voeren", vertelt Rinus Bernaerts.


De 41-jarige Eveline van der Horst is geboren en getogen in Roosendaal, maar woont inmiddels in Kalmthout. Ze heeft een aantal jaar in Rotterdam gewoond en het was daar dat ze op een dag, onderweg naar haar werk, werd aangereden. "Een periode van vage klachten volgde. Men dacht dan ook eerst aan een whiplash. Zo’n driekwart jaar later volgde een oogzenuwontsteking, mijn ogen werkten niet goed meer samen. Het balletje kwam toen aan het rollen; niet veel later kreeg ik een enorme opstoot waarbij mijn cognitieve functies (geheugen, concentratie etc.) werden aangetast en ik niet meer kon werken. Ook kon ik amper meer lopen, werkten mijn handen niet meer zoals het moest en had ik een continue ruis in mijn oren. De diagnose MS was duidelijk", vat Eveline het samen.

Het gooide haar hele leven overhoop, haar toekomstdromen moesten herzien worden en haar veelbelovende en juist opgestarte carrière als advocate werd in de knop gebroken. Eveline was ervan overtuigd dat ze met haar levensstijl en sterkere medicatie verdere achteruitgang zou kunnen voorblijven.

"Helaas deed een doemscenario zich begin november voor: een nieuwe opstoot waarbij het echt Game Over was." Eveline heeft een terugval van haar ziekte ervaren waardoor haar lopen, zien en fijne motoriek is aangetast. Zij kan daardoor niet meer haar kinderen van en naar school brengen, een boodschap doen of wandelen met haar hondje. Zelfs lezen, typen of tv kijken is geen vanzelfsprekendheid. Er moet dan ook snel iets gebeuren.

Toch gloort er hoop voor Eveline. In landen als Mexico, Rusland, de Verenigde Staten, Israël en Zweden past men al jaren met succes stamceltransplantatie toe op MS-patiënten. Hierbij wordt het bestaande, foutief werkende immuunsysteem vernietigd met chemotherapie en opnieuw opgebouwd met gezonde stamcellen van de patiënt zelf. Deze operatie duurt ongeveer een maand. Stopzetting van de ziekte en zelfs herstel van functies is in de meeste gevallen mogelijk.

"Nu ik weet dat ik niet lijdzaam hoef af te wachten tot ik een plant geworden ben, heb ik het vaste voornemen om naar Moskou te gaan, waar ze mijn kansen op 90% schatten om de ziekte een halt toe te roepen. Met een beetje geluk kan ik zelfs winst boeken, maar dit is niet het uitgangspunt."

Binnen no-time werd door de vier vrienden onder de noemer Stichting LEef! een bedrag ingezameld van 55.000 euro. "Geld wat ik, door mijn inkomens- en gezinssituatie niet heb. Ik heb de moed even moeten verzamelen, mijn trots opzij moeten schuiven maar…daarbij had ik hulp nodig", stelt Eveline. En daar gaven de vier vrienden gehoor aan. "Ze wil haar zonen zien opgroeien en zoveel mogelijk zelf verzorgen en opvoeden. Daar willen we aan bijdragen." En met succes. Het geld is binnen. "Zoals het er nu naar uitziet zou ik eind maart in Moskou terecht kunnen, even onder voorbehoud van het verkrijgen van een visum, dat is momenteel geen sinecure."


Benieuwd hoe het de komende tijd gaat met Eveline, volg haar op
www.stichtingleef.be. [n]