Een deel van de jongeren die de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal hebben georganiseerd
Een deel van de jongeren die de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal hebben georganiseerd Foto: Mick van Hesteren

Nationale
Jongeren-
herdenking
voorbereid
op corona

ROOSENDAAL – De perswoordvoerder van de Roosendaalse editie van de Nationale Jongerenherdenking, Björn Rommens, is een uitermate enthousiast en welbespraakt vertegenwoordiger van betreffende activiteit. Ondanks het feit dat ze nog een aantal maanden te gaan hebben voordat het 4 mei is, is de motivatie om de herdenking te doen slagen, uitermate groot. Daar is ook wel alle reden toe. De 3e editie van de herdenking op 4 mei 2020 moest vanwege het coronavirus volledig worden afgeblazen.

Omdat men de kwaliteit van de herdenking belangrijker vond dan een geïmproviseerde versie, koos men al heel snel voor afgelasting. De 1e en 2e editie hadden zulke goede indrukken achtergelaten, dat men dat op zijn minst wilde evenaren, terwijl dat toen niet haalbaar bleek te zijn. “Op grond van de opgedane ervaringen en de wetenschap dat we nu beter voorbereid zijn op de mogelijke problemen die er eventueel nog gaan spelen, hebben we als organisatie gekozen voor een herdenking die zo corona-proof mogelijk wordt ingericht”, begint Björn zijn enthousiaste betoog. En met we bedoelt hij de samenwerking met kartrekker CultuurCompaan en ondersteund door Stichting JONG! Theater en de Jongerenraad Roosendaal. “Vanaf de 1e jeugdherdenking in 2018 hebben we jongeren willen betrekken bij het herdenken van hun eigen vrijheid te”, duidt hij de doelstelling ervan.

“De Roosendaalse editie van de Nationale Jongerenherdenking is vanwege meerdere redenen bijzonder te noemen. We zijn na Rotterdam en Amsterdam de derde stad die een dergelijke herdenking organiseert. Uniek daarbij is de wijze waarop we bij de herdenking een escape-room inzetten. Daar doe je spelenderwijs ervaring op hoe het was om te vluchten in de oorlog. Dat maakt die herdenking ook veel tastbaarder”, benadrukt Björn. Over de samenwerking met anderen zegt Rommens het volgende: “Doordat er gekozen is voor een samenwerkingsvorm, waarbij ieder op creatief gebied zijn of haar bijdrage levert, spreken we veel jongeren aan. De eerste keer waren dat er zo’n 300 deelnemers en lang niet allemaal jongeren. Die trend heeft zich het jaar daarna voortgezet. Doordat er was gekozen voor uitingsvormen middels tekst, dans, geluid en theater, was het de diversiteit die het zo bijzonder maakte”.

"Ondanks de corona-tijd, de lockdown en alle beperkingen die daaruit voortkwamen, zijn we druk doende met de voorbereidingen van een corona-proof editie. We hopen dat er tegen die tijd meer mogelijkheden zijn, zodat we volgens ons plan kunnen werken. Uitgangspunt daarbij is dat alles zich in de buitenlucht zal afspelen en er nadrukkelijk contactloos wordt gewerkt”. Er wordt in de binnenstad een route uitgezet met 9 herdenkingspunten. Bij ieder punt kun je kiezen uit de elementen kunst, educatie of beleving. En Rommens vervolgt: "Het staat de deelnemers vrij om per herdenkingspunt te kiezen uit de 3 elementen. Uiteraard verdient het de voorkeur om bij alle 9 punten hetzelfde element te kiezen. Dus 9 keer beleving, kunst of educatie”. Op de kunstroute laten jongeren van het Kunstatelier zien hoe zij oorlog en vrijheid in beelden vangen. Bij de verhalenroute spelen beeld, maar vooral de teksten een belangrijke rol. De beleving zal ook dit jaar plaatsvinden in een grote escape-room waarbij de jongeren van Stichting JONG! Theater een belangrijke rol spelen. En Björn sluit het gesprek realistisch af: "Misschien kan niet alles, vanwege externe omstandigheden, doorgaan zoals we het willen, maar we bereiden een online video gedeelte voor, dat een mix wordt met dans en muziek”.