Afbeelding
Foto:

Thuiszittende jeugd uitgedaagd met 'Heel Roosendaal Kookt'

ROOSENDAAL - Jongeren die nu vooral thuiszitten en zich vervelen toch uitdagen om in beweging te komen. Dat is in het kort het idee achter 'Heel Roosendaal Kookt'. Een nieuw initiatief van Meike van Wezel die het evenement organiseert vanuit Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).


DOOR REMKO VERMUNT


"Ik kreeg de vraag eigenlijk vanuit een aantal ouders", legt Meike van Wezel uit. "De kinderen zitten veel stil. Ze volgen online lessen vanuit hun bed en het sporten ligt voor veel jongeren ook stil. Heel Roosendaal Kookt is daarom een mooi alternatief om toch in beweging te komen."

Meike heeft er bewust voor gekozen om te koken in plaats van te bakken. "Dan heb je het vooral over taarten en dat is toch wat minder gezond. We willen de jongeren dan ook uitdagen om juist gezond te koken voor bijvoorbeeld familie en als ze verse producten gebruiken krijgen ze daar extra pluspunten voor."

Heel Roosendaal Kookt begint op 12 februari. De deelnemers krijgen dan vier weken achter elkaar een opdracht. "Het begint met het maken van een soepje, vervolgens een voorgerecht, dan een hoofdgerecht en een toetje." Iedere week worden de deelnemers gevraagd om foto's en een filmpje te maken van het gerecht. "Het proeven van de soepen is op dit moment niet mogelijk, maar op basis van de ingrediënten en hoe het soepje eruit ziet, gaat de jury een oordeel vellen." Die jury bestaat uit acht verschillende chefkoks van Roosendaalse horecazaken, zoals bijvoorbeeld Lente, Het Hooihuis en De Moriaan. "Maar ook Peter Kesseler en de kok van de Sligro doen mee."

Meike benadrukt dat het geen afvalrace is. "We willen dat iedereen mee blijft doen. Maar, iedere week komt er wel een top 5 uit. Aan het eind van de vier weken gaan we bekijken wie het beste heeft gescoord over al die weken." Voor de winnaars zijn er verschillende prijzen. "Dan moet je denken aan dat hun recept op de menukaart komt van een horecazaak in Roosendaal of ze mogen een dagje meehelpen in de keuken." Wie niet meedoet om te winnen, maar het gewoon leuk vindt om één of twee keer mee te doen, is natuurlijk ook gewoon welkom.

"Roosendaal telt zo'n 10.000 jongeren tussen de 8 en 18 jaar. We hopen rond de 100 jongeren te bereiken, dan zou het al zeer geslaagd zijn." Wil jij meedoen? Neem dan een kijkje op www.jogg-roosendaal.nl en meld je aan! [n]