Eenzaamheid blijkt groot probleem onder jongeren

ROOSENDAAL - Dat eenzaamheid onder (alleenstaande) ouderen een probleem is, dat weten de meeste mensen wel. Maar, dat ook veel jongeren zich eenzaam voelen, dat is nog een taboe. Uit een flitspeiling van de gemeente Roosendaal blijkt nu dat 53 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt. "Dat gevoel hadden we al, maar dat wordt met dit onderzoek bevestigd", vertelt wethouder Inge Raaijmakers.


Eenzaamheid is door de gemeente Roosendaal benoemd als belangrijk maatschappelijk probleem. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar de aanpak van eenzaamheid onder jongeren van 16 tot en met 29 jaar. "Er is al veel aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. De campagne één tegen eenzaamheid richt zich bijvoorbeeld heel erg op deze doelgroep, maar onder jongeren is eenzaamheid ook een probleem", vertelt Raaijmakers. "Omdat er zo weinig aandacht voor is, hebben we alleen geen gevoel bij hoe groot dat probleem is."

In de maanden oktober en november heeft de gemeente daarom doelgericht jongeren benaderd met een kort onderzoekje. In totaal kregen ze 11 vragen voorgeschoteld, waarvan acht daadwerkelijk betrekking hadden op het inhoudelijk onderzoek naar eenzaamheid. De resultaten van dit onderzoek zijn nu binnen en gebundeld. In totaal hebben 257 respondenten de vragenlijst volledig ingevuld. "Dat heeft ons om eerlijk te zijn wel verrast. We zijn blij met deze respons want dat geeft een representatief beeld voor Roosendaal." Uit het onderzoek blijkt dat eenzaamheid wel degelijk een probleem is onder jongeren tussen de 16 en 29 jaar. Landelijk geeft zo'n 60 procent van de jongeren aan zich wel eens eenzaam te voelen en in Roosendaal is dat 53 procent. Daarnaast gaf 52 procent van de respondenten aan wel iemand te kennen die eenzaam is. "We weten nu dat ons gevoel klopt en nu moeten we deze cijfers verder duiding gaan geven", legt de wethouder uit. Het liefst zou de wethouder met de jongeren in gesprek gaan om van hen te horen wat de gemeente kan doen aan dit probleem. "Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste is dit een onderwerp wat je niet digitaal wil bespreken, maar door de coronacrisis kunnen we niet even bij elkaar komen." Een ander probleem is dat veel jongeren er sowieso niet over willen praten. "Van de 257 respondenten hebben er ongeveer 15 aangegeven wel verder met ons in gesprek te willen gaan. Maar als we ze dan benaderen, dan blijft het toch stil. We willen heel graag iets doen om dit aan te pakken, maar dan hebben we wel een gesprek met de jongeren nodig."

Toch doet de gemeente al wel iets voor jongeren die zich eenzaam voelen. Zo is er Join Us. "In kleine groepen van gelijkgestemden komen zij bij elkaar om leuke dingen te doen. We zijn begonnen met één groep, maar inmiddels zitten we op drie groepen van steeds 8 personen en als er meer vraag naar komt, dan kunnen we dat nog uitbreiden." Maar, de wethouder merkt wel dat de drempel voor veel jongeren nog te hoog ligt om zich hiervoor aan te melden. "We hebben het over problematische eenzaamheid. Natuurlijk zijn er jongeren die zich op dit moment door de coronamaatregelen eenzaam voelen, maar zodra die maatregelen over zijn, is dat gevoel van eenzaamheid waarschijnlijk ook zo verdwenen." De gemeente richt zich dan ook vooral op de groep die ook naast corona zich eenzaam voelt. "Iedere puber voelt zich weleens alleen op de wereld. Alleen zijn en je eenzaam voelen hoort bij het leven, maar zodra het je dagelijkse leven gaat beïnvloeden wordt het echt een probleem. En dan is het een veelkoppig monster om te verslaan." De wethouder hoopt daarom alsnog snel met jongeren rond de tafel te kunnen zitten. "Ik heb de hoop dat dat nog voor de zomer gaat gebeuren en in dat geval wil ik na de zomer een plan van aanpak klaar hebben om hiermee aan de slag te gaan." [n]