Afbeelding
Foto: NSV

NSV bestaat 100 jaar: 'We gaan uit van de mogelijkheden'

NISPEN – Als er tijdens het gesprek met Rob Clarijs, voorzitter van het jubileumcomité dat de festiviteiten rond het 100 jarig bestaan van NSV heeft voorbereid, een ding duidelijk wordt dan is het wel de positieve kijk op het programma.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX


De voorbereidingen voor de 437 leden en pakweg 100 vrijwilligers zijn gemaakt vanuit een uitermate positieve instelling door het comité. Er wordt niet gesproken over beperkingen maar over mogelijkheden om het 100 jarige bestaan op gepaste en verantwoorde wijze te vieren.


Rode draad

Die instelling blijkt de rode draad van het gesprek. “En dat heeft ongetwijfeld alles te maken met de betrokkenheid van de Nispenaren en de rol die NSV al honderd jaar in de samenleving betekent. Want NSV draagt, net als alle verenigingen bij tot de hechte gemeenschap die het uiteindelijk is geworden”, karakteriseert Rob Clarijs het Nispen van toen en nu. “Dat andere verenigingen bij ons jubileum worden betrokken, geeft precies aan waarom er zoveel kan in Nispen. Samenwerking betekent ook versteviging van de onderlinge banden”.


Comité

“In 2018 zijn we met de voorbereidingen van het 100 jarig jubileum begonnen. Een groep van 10 gemotiveerde mensen, die allemaal betrokken zijn bij NSV en hun steentje wilden bijdragen. Tijdens het brainstormen kwamen er heel veel ideeën voorbij, waarvan er een aantal het uiteindelijke programma hebben gehaald”. Rob benadrukt dat het de bedoeling was om gedurende het seizoen 2020-2021 iedere maand een activiteit te organiseren voor een bepaalde groep van de vereniging. “Zo zijn we in augustus begonnen met het zeer geslaagde 3-daagse jeugdkamp. Daarnaast hebben we voor 19 februari, de officiële oprichtingsdatum is 15 februari, een speciale bijeenkomst georganiseerd om het boek Voetbalvereniging NSV 100 jaar, te presenteren. Dat kan niet anders dan in petit comité, maar te zijner tijd komen fragmenten daarvan terug in de film die er gemaakt wordt”.


Programma
“Zoals gezegd hebben we voor iedere groep iets voorbereid. Voor de meer dan 60 meiden en dames een Best Friends Forever-dag. Er komt vanzelfsprekend een feestweekend met reünie, een zeskamp voor de jeugd en senioren, een cabaretvoorstelling en natuurlijk de presentatie van de film. Het enige voorbehoud dat we maken is het eventueel verplaatsen van activiteiten naar het volgende seizoen”. Wat zeker niet verplaatst gaat worden is de presentatie en verkoop van het jubileumboek. Een prachtige uitgave met daarin tal van foto’s en de geschiedenis van NSV. Het boek dat € 12,50 kost, is te bestellen via de website van NSV, NSV-Nispen.nl . Hetzelfde geldt voor de geel-zwarte kledinglijn van truien en shirts die te bestellen zijn.


Betrokkenheid

Een belangrijk aspect bij NSV is de clubliefde. De 67-jarige Rini Bartelen vertelt daar op enthousiaste wijze over: “NSV speelt binnen Nispen een belangrijke verbindende rol. Het is de grootste vereniging die dankzij de vele vrijwilligers de dingen kan doen als voetbalvereniging, maar ook ter ondersteuning van andere verenigingen. Voor alle voorkomende werkzaamheden hebben we vrijwilligers. Dat geldt onder andere voor het onderhoud van groen en grijs, de leiders en trainers van de elftallen, de schoonmaakploeg, de zorg voor de materieel en bemensing van bar en bestuur”. En Rini geeft aan dat het bij dit vrijwilligerswerk vooral gaat om de betrokkenheid van iedereen. “Ikzelf ben als 6-jarige bij NSV komen voetballen. Een echt talent was ik niet, maar heb toch een aantal wedstrijden met het 1e elftal mogen meespelen”. Inmiddels is hij zo’n 45 jaar lid van de vereniging en heeft allerlei functies bekleed. “Ik was jeugdleider en trainer, wedstrijdsecretaris, assistent scheidsrechter, beheerder van de materialen, lid van de schoonmaakploeg en sta nu nog steeds regelmatig achter de bar. Al die functies heb ik gedaan omdat ik daar mijn ziel en zaligheid in kon leggen en omdat ik daardoor ook betrokken werd bij het sociale netwerk dat deze vereniging zo kenmerkt”. Maar Rini vindt en vond zijn voldoening niet alleen in de taken die hij doet of gedaan heeft, maar vooral in de wijze waarop vrijwilligers een grote rol binnen de vereniging spelen en daardoor ook het DNA van Nispen mee bepalen. “We werken met iedereen samen. Wanneer ons gevraagd wordt te helpen, dan zijn we daar graag toe bereid. Die samenwerking maakt ons allemaal sterker. Daarnaast is onze voorzitter Jan Gommers een bruggenbouwer die een vereniging als NSV nodig heeft. Hij kan als geen ander verschillende meningen samen brengen”. En Rini besluit samenvattend dat al die elementen bijdragen aan de gezonde vereniging die NSV al zolang is. De hoogste tijd om daar het glas op te heffen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding