Zeven werken van Barmhartigheid.
Zeven werken van Barmhartigheid. Foto: Ruud Bartlema

40 dagen op weg met werken van barmhartigheid

ROOSENDAAL - Waar halen we de komende tijd onze inspiratie vandaan, nu er door het coronavirus al zo lang een grote rem is gezet op ons sociale leven? Nog steeds mogen we elkaar amper ontmoeten, laat staan vasthouden. Noodgedwongen leven op té grote afstand van elkaar. Veel mensen, jong en oud, voelen zich eenzaam en somber. Hoe kunnen we soelaas bieden?


De Sint Norbertusparochie, de Protestante Gemeente Roosendaal (PGR) en Spirit in Roosendaal gaan de komende tijd inspiratie zoeken in de stad. Voor christenen begint volgende week woensdag immers de Veertigdagentijd, vanouds een periode van bezinning voorafgaand aan Pasen. Geïnspireerd door de Bijbelse zeven werken van barmhartigheid verschijnt vanaf volgende week woensdag wekelijks tot aan Pasen, een interview met een professional of vrijwilliger die er dag in dag uit is voor anderen. We vragen naar hun inspiratie om hun werk te blijven doen, in de hoop dat ze ook ons inspireren. De zeven werken van barmhartigheid zijn: zieken bezoeken, dorstigen te drinken geven, vreemdelingen gastvrij ontvangen, naakten kleden, hongerigen te eten geven, doden begraven, gevangenen bezoeken. Daar sluiten de interviews bij aan met Freijkje van Gennip, geestelijk verzorger in het Bravis ziekenhuis; Cas van Beek van Sant’Egidio; Rick Pels, coördinator bij Vluchtelingenwerk; Robert Breedveld van Looma B.V.; Ermelinde van den Bouwhuijsen, vrijwilliger bij Voedselbank Goed ontmoet; Annette van de Meene, directeur van Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede; Ron Colin, geestelijk verzorger in een gevangenis.
Voor meer inspiratie in de komende periode hebben de parochie, de protestantse gemeente en Spirit een kalender samengesteld onder de titel ‘Ik ben er voor jou’. Ook hierin vormen de zeven werken van barmhartigheid de rode draad. Elke week wordt een werk van barmhartigheid belicht met voor elke dag van die week een inspirerende bijdrage vanuit hedendaagse beeldende kunst, muziek, en bijbel. De kalender eindigt op tweede paasdag. Op die dag vragen we aandacht voor een nieuw achtste werk van barmhartigheid: zorg voor de schepping!
De veertigdagenkalender is via de digitale nieuwsbrief en de websites van de Sint Norbertusparochie, van de PGR en van Spirit in Roosendaal vanaf volgende week woensdag te downloaden.[n]