Afbeelding
Foto: Michel Suijkerbuijk

Gemeente werkt samen met Stichting Energietransitie

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal en Stichting Energietransitie Roosendaal (StER) hebben afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee erkennen beide partijen het belang van een goede wederzijdse samenwerking bij het tot stand brengen van de energietransitie.


De StER is op 7 oktober 2020 opgericht als een onafhankelijke stichting zonder commerciële belangen en bestaat uit een groep enthousiaste inwoners van de gemeente Roosendaal. Zij zetten zich vrijwillig in om de overgang naar een duurzame energievoorziening binnen de gemeente Roosendaal te bevorderen en waar nodig te versnellen. De komende jaren wil de stichting vooral inwoners actief adviseren en helpen bij het verduurzamen van hun woningen. Tegelijkertijd zal de stichting namens inwoners van Roosendaal een klankbord zijn voor de gemeente bij haar duurzaamheidbeleid.

"We staan de komende jaren voor de grote opgave om te komen tot een CO2 neutrale gemeente in 2050", stelt wethouder Klaar Koenraad. "Onderdeel van deze opgave is het energiezuiniger maken van woningen en het duurzaam verwarmen en verkoelen van woonwijken. Dit kunnen we niet alleen. Daarvoor is de medewerking van al onze inwoners nodig. We zijn blij dat de StER hierbij haar hulp aanbiedt en een verbindende schakel is tussen de inwoners en de gemeente."

De StER gaat zich op korte termijn vooral bezighouden met bekendheid verwerven als dé onafhankelijke partij, die namens de inwoners kan optreden, het benaderen van inwoners op een wijze die aansluit bij hun eigen situatie en mindset, het aanreiken van individuele maatwerk oplossingen, die passen bij de portemonnee van de bewoner en zich bewijzen als een betrouwbare partner die objectief informatie verstrekt en laagdrempelig toegankelijk is.

Zo wil de stichting onder andere energiecoaches gaan inzetten. Dit zijn goed opgeleide vrijwilligers die, op verzoek van een bewoner, in zogenaamde keukentafelgesprekken energiebesparings-advies op maat geven. Deze oriënterende gesprekken van plusminus een uur zijn gratis. Op basis van dit advies kan men vervolgens aanpassingen doen in of aan de woning.

Naast de energiecoaches is een belangrijk onderdeel van de activiteiten van de StER de wijk- en buurtbenadering door het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en specifiek gerichte buurtacties. Buurtbewoners, die vaak in dezelfde (soort) woningen wonen, kunnen zo van elkaar leren en voordeel hebben bij een gelijktijdige aanpak van de woning, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop van isolatie.[n]