Ronny Gomis met trofee, Prins Markus 1, Narreke Doremi en Sjampetter Rinus.
Ronny Gomis met trofee, Prins Markus 1, Narreke Doremi en Sjampetter Rinus. Foto:

Carnavalspluim voor Ronny Gomis

ROOSENDAAL - Ronny Gomis is de eer te beurt gevallen de Carnavals(vosse)pluim 2021 te ontvangen. De pluim werd zondagmiddag, in het bijzijn van Narreke Doremi en Sjampetter Rinus, coronaproof uitgereikt door Prins Markus I van Tullepetaonestad.


Ronny ontving de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor het Tullepetaons Carnaval en het jeugdcarnaval in het bijzonder. Hij is ontwerper van de kinderkleurplaten die elk jaar in grote getale door prallekes en brakskes worden ingekleurd. De mooiste inzendingen geven kans op een etentje met de Hoogheid, Nar en Sjampetter van Tullepetaonestad. Ook was Ronny de creatief uitvoerder van speel- en kleurboeken zoals bijvoorbeeld 'Sjiek de Friemel & Tullepetil' dat indertijd in opdracht van Gift 'm Kèès is uitgebracht. Als grafisch vormgever verzorgt Ronny veel illustraties voor de Kwakkelkraant. 'Daarmee heeft hij de Tullpetaon 'n eige smoel gegeven' aldus de commissie die de Pluim toekent.


Onderscheiding
De Carnavalspluim is een onderscheiding die in het leven is geroepen bij het afscheid van Ad Vos als voorzitter van Stichting Carnaval Roosendaal op 10 november 2012. Op zijn verzoek werden cadeaus die hem ter gelegenheid van dat afscheid werden aangeboden gereserveerd voor het elf keer, jaarlijks, uitreiken van de onderscheiding. Die bestaat uit een speciaal voor dit doel ontworpen trofee, een draaginsigne en een geldbedrag van 111 euro.


Toekenning prijs
De prijs wordt toegekend door een commissie die indertijd hiervoor in het leven is geroepen. De commissie staat onder voorzitterschap van Ruud van Osta en heeft als leden Meike van Deelen, Miranda Veraart, Bram Linders en Jamy Rockx. De Vossepluim 2021 is de negende in de serie.
Eerdere winnaars waren: Lenny Hamans (2013), Wa Nukt Da Nou (2014), RAC (2015), Bert Mathijssen (2016), Martine van de Kar (2017), de Kwèèkers (2018), Gertrutten Van Slag Band (2019) en Rein Taheij van de Kurketrekkers (2020).[n]