CultuurCompaan ontwikkelt nieuwe aanpak voor verbetering cultuuronderwijs.
CultuurCompaan ontwikkelt nieuwe aanpak voor verbetering cultuuronderwijs. Foto:

Nieuwe aanpak voor verbetering cultuuronderwijs

ROOSENDAAL - CultuurCompaan werkt continu aan het verbeteren van de kwaliteit van cultuuronderwijs op scholen. Op dit moment ligt er een voorstel voor een nieuw onderwijscurriculum – naar verwachting wordt in schooljaar 2021-2022 gestart met pilots – en het leergebied Kunst & Cultuur maakt daar onderdeel van uit. Om de scholen optimaal voor te bereiden op het nieuwe curriculum, begeleidt CultuurCompaan scholen uit de gemeente Roosendaal daarbij.


Hiervoor zijn vier verschillende scenario’s ontwikkeld, die elk vijf gebieden beschrijven: visie, professionalisering, programma, samenwerking en (co)financiering. Alle scenario’s zijn erop gericht om de school klaar te stomen voor het leergebied Kunst & Cultuur. Dat leergebied heeft in het bijzonder aandacht voor:
- Artistiek-creatief vermogen van de leerling ontwikkelen;
- Kunst maken en meemaken en daar betekenis aan geven.


'Verbeteren van de kwaliteit van

cultuuronderwijs'


CultuurCompaan
CultuurCompaan ondersteunt de school door onder andere in kaart te brengen wat de school op dit moment aan cultuuronderwijs doet. Daarmee wordt het startscenario bepaald. Vervolgens wordt besproken welke ambitie er is, welke behoeften en wensen er zijn en wat de school wil bereiken met cultuureducatie. De antwoorden op die vragen vormen het ambitiescenario; hetgeen waar de school naartoe wil en waar CultuurCompaan bij gaat helpen. Naast begeleiding in de vorm van advies, betekent de samenwerking met CultuurCompaan ook dat de school mogelijkheden krijgt om op basis van cofinanciering deel te nemen aan programma's en regelingen. Dit kunnen bijvoorbeeld muzieklessen of theaterbezoeken zijn, maar ook cursussen voor het team van de school. CultuurCompaan werkt samen met professionals uit het culturele veld. Zij zijn onmisbaar bij de uitvoering van activiteiten. In januari hebben twee informatiesessies plaatsgevonden waarvoor zowel scholen als professionele cultuuraanbieders zich konden inschrijven. In totaal hebben 65 personen deelgenomen aan de sessies. In februari wordt gestart met de eerste gesprekken met de scholen.[n]