Afbeelding
Foto:

Inwoners denken mee over ontsluitingsweg

ROOSENDAAL - Het tracé voor de nieuwe ontsluitingsweg voor de wijk Tolberg ligt eigenlijk al vast, maar hoe komt die weg er straks uit te zien? Die vraag stelt de gemeente Roosendaal aan verschillende omwonenden en belanghebbenden tijdens zes verschillende digitale bijeenkomsten. "De input van de inwoners nemen we mee in onze plannen", vertelt wethouder Cees Lok.


De wens voor een (extra) ontsluitingsweg van de wijk Tolberg is er al jaren. De Rietgoorsestraat wordt nu vaak gebruikt door mensen die naar Bergen op Zoom of Zeeland gaan, maar daar is die weg eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Het levert zelf gevaarlijke situaties op voor fietsers. Wie naar de binnenstad wil rijden, staat regelmatig voor dichte spoorbomen. Kortom, de situatie is niet ideaal. Nu het nieuwe ziekenhuis lijkt te gaan landen op De Bulkenaar, is de ontwikkeling van de ontsluitingsweg daarom ook in een stroomversnelling gekomen.


In 2025 moet de weg die de wijk Tolberg gaat verbinden met de A58 gerealiseerd zijn. "Maar, de vraag naar die ontsluitingsweg is er al langer en we willen niet dat de twee projecten door elkaar gaan lopen", stelt wethouder Cees Lok. Daarom wordt het realiseren van de ontsluitingsweg apart opgepakt van het nieuwe ziekenhuis, met daarbij dus ook een apart participatietraject. Inwoners worden daarin gevraagd mee te denken met hoe de weg er straks uit moet komen te zien.


Waar de weg gaat lopen, dat is al ver in kannen en kruiken. Eerder ging de gemeente al met tal van inwoners in gesprek over hoe de weg zou moeten gaan lopen. Daaruit kwamen uiteindelijk dertien varianten naar voren en die zijn allemaal door een onafhankelijk bureau getoetst. Uiteindelijk is deze variant als beste uit de test gekomen. Bij deze variant komt er een tunnel bij het spoor aan de zuidkant van de Willem Dreesweg, zodat inwoners van de wijk Tolberg altijd de wijk in en uit kunnen. "Maar verder zijn er nog geen knopen doorgehakt over hoe de weg eruit komt te zien", vertelt beleidsmedewerker Laura Verschuren.


Bij de kruising Rietgoorsestraat/Thorbeckelaan wordt straks een rotonde aangelegd met een extra afslag voor de ontsluitingsweg. Die loopt richting de snelweg waar ook een parallelweg wordt aangelegd. Via deze weg kom je uit bij de op- en afritten van afslag Wouwse Plantage én deze weg leidt naar het nieuwe ziekenhuis. Inwoners kunnen nu, verspreid over verschillende sessies, meedenken met hoe deze wegen eruit komen te zien. Komt er bijvoorbeeld een natuurlijke geluidswal? Of willen de bewoners juist vrij zicht behouden? Komen er bomen langs de weg of wordt de weg juist half verdiept? Komen er losse fietspaden langs de weg? Want dan moeten er ook lantaarnpalen komen. Dat zijn allemaal zaken waar inwoners over mee kunnen denken. "Je kan de weg bij wijze van spreken zo aanleggen, dat je hem nooit hoeft te zien", stelt de wethouder.

Volgens Cees Lok is er namelijk wel wat discussie rondom het plan. "Als er iets nieuws komt, dan levert dat eigenlijk altijd discussie op. Maar, de auto's rijden er nu ook al alleen dan over de Rietgoorsestraat. Dit is veiliger voor iedereen", legt hij uit. Mochten inwoners wél nieuwe ideeën hebben over de aanleg van de weg, dan staat hij daarvoor open. "Maar dan moet het wel meer omvatten dan met een viltstift een streep op een kaart zetten." Uiteindelijk wil de gemeente in april/mei de input terugkoppelen naar de inwoners. In juni moet er een voorlopig ontwerp gepresenteerd worden. [n]