Projectplan waterberging Het Loopje in Wouw ter inzage

WOUW - Waterschap Brabantse Delta gaat waterberging Het Loopje aanleggen ten zuiden van de Roosendaalsebaan in Wouw. Door water tijdelijk op te vangen wordt de kans op wateroverlast in de toekomst beperkt. Wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien. Door de klimaatverandering krijgen we vaker dit soort buien.


Het projectplan voor de waterberging is goedgekeurd door het dagelijks bestuur van het waterschap. Dit betekent dat het plan van 23 februari tot 6 april 2021 ter inzage ligt.

Zolang het plan ter inzage ligt mag iedereen een zienswijze indienen. Het plan is te bekijken via www.brabantsedelta.nl/bekendmakingen

Het waterschap bekijkt aan de hand van de zienswijzen of het plan moet worden aangepast. Iedereen die een zienswijze indient, ontvangt een persoonlijke reactie. Hierna stelt het algemeen bestuur van het waterschap het plan definitief vast. Daarna start de uitvoering van het plan. De verwachting is dat de werkzaamheden na de zomer van 2021 starten.


Digitale
informatie
bijeenkomst



Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus organiseert het waterschap een digitale informatiebijeenkomst over de waterberging via Microsoft Teams op maandag 8 maart 2021 van 19.30 tot 21.00 uur. Medewerkers van het waterschap lichten het plan toe en beantwoorden samen met de gemeente Roosendaal vragen.
Ga voor meer informatie over de digitale informatiebijeenkomst naar www.brabantsedelta.nl Via de zoekfunctie kom je bij de pagina Waterberging Het Loopje in Wouw.


Maatregelen
Welke maatregelen neemt het waterschap?
Het waterschap gaat een waterberging met een inhoud van 2.800 m3 (ter grootte van een olympisch zwembad) aanleggen in Wouw.
Bij hevige regenval vult de berging zich met water vanuit de sloot tussen de Bulkstraat en Roosendaalsebaan. Na een regenbui loopt de berging langzaam leeg in de sloot. Alleen tijdens hevige buien is de berging gevuld met water. Anders staat hij droog.
Ook vergroot het waterschap duikers langs de Bulkstraat en de sloot naar de waterberging. Een duiker is een betonnen buis die sloten met elkaar verbindt. Dit om te zorgen dat bij hevige regenval het water goed door de sloten naar de waterberging kan stromen.



Waarom dit project?


In 2012 was door hevige regenval veel wateroverlast op meerdere plaatsen in en rondom Wouw. Daarom hebben het waterschap en de gemeente Roosendaal de afgelopen jaren onderzocht hoe dit in de toekomst beperkt kan worden. De huidige situatie bleek veel regen niet goed aan te kunnen en mogelijke maatregelen zijn onderzocht. Met als resultaat de aanleg van een waterberging en aanpassing aan de duikers die nu gaan plaatsvinden.


Subsidie
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.[n]