Afbeelding
Foto:

Muziek maken met
elkaar en toch apart

ROOSENDAAL - Wekelijks repeteren met een orkest en optredens voor een groot publiek. In deze tijd zit het er niet in voor de muzikanten van Muziekvereniging Roosendaal, maar dat is voor hen geen reden om het instrument in de koffer te laten zitten. Ondanks de steeds wisselende omstandigheden kijken zij naar wat er wél mogelijk is. "We proberen onze leden zo goed mogelijk te motiveren om muziek te blijven maken", vertelt Guus Heselmans.


Sinds de eerste lockdown, 16 maart 2020, mogen muzikanten eigenlijk al niet meer met elkaar repeteren en optreden. Toch is Muziekvereniging Roosendaal nooit bij de pakken neer gaan zitten. “We zijn gelijk gaan kijken met de activiteitencommissie hoe we de repetities en optredens op een alternatieve manier konden gaan invullen."


Wat volgde zijn tal van bijzondere en leuke experimenten. Zo heeft de concertharmonie geprobeerd te repeteren via online Zoom-meetingen. "Uiteraard moet dit dan anders ingericht worden vanwege de ‘vertraging’ in de verbindingen. Gelijktijdig muziek te maken lukt dan niet. We hebben één keer geprobeerd om gezamenlijk mee te spelen met een muziekstuk wat centraal werd gedeeld. Haha, maar dat werd chaos…, dat was ook wel weer grappig." Maar, online konden de mensen wel één op één toonladderfiguren of passages uit muziekstukken oefenen met de dirigent.


Vanwege hun leeftijd konden de leden van de Young Band nog wat langer door repeteren, maar ook zij moesten uiteindelijk stoppen met de live repetities. "Juist bij deze startende muzikanten is het dan belangrijk het contact met elkaar te houden en elkaar op afstand op te zoeken." En dat werd dan ook volop gedaan. Er zijn verschillende filmpjes gemaakt waarbij de leden thuis individueel een opname maakten met hun telefoon en opstuurden naar de ‘regisseur’. De regisseur plakte al deze filmpjes en audio-opnames bij elkaar en zo zijn er leuke optredens gemaakt. "Je moet niet onderschatten hoe veel werk er gaat zitten in een filmpje van 2 minuten waar alle 50 muzikanten van een orkest in voor komen."


Tijdens de zomerperiode was er ruimte om weer met groepen en uiteindelijk met een heel orkest te repeteren. Dat zorgde ervoor dat er aan het eind van de zomer een buitenrepetitie is gehouden. Op een zwoele zomeravond, met ondergaande zon op een parkeerterrein tegen de weilanden aan. ‘Opgeluisterd’ door de geluiden van een motorrijles. Een speciale avond. "Het lukte zelfs om in september nog een coronaproof concert te geven in de openlucht op de Nieuwe Markt in Roosendaal. Achteraf uniek als je ziet hoe weinig er in die periode mogelijk was", stelt de Muziekvereniging.


In oktober was er nog ruimte om met kleine groepen te repeteren. Het idee is toen ook geboren om een hybride concert te organiseren. Dit concert zou in de St. Jan worden opgenomen en met Kerstmis worden uitgezonden. De verschillende ensembles zouden op één dag gefilmd worden en er zou een echte kerstboodschap komen, maar vanwege de steeds strengere coronamaatregelen moest het concert drie keer verzet worden. "Helaas moesten we toen concluderen dat het niet door kon gaan en nog een keer verzetten, was geen optie meer. Je kunt wel zeggen dat we toen als activiteitencommissie in ‘zak en as' zaten."


Maar, samen sta je sterk. Dat bleek ook wel, want de vereniging stuurde alsnog een nieuwjaarsboodschap de wereld in: ‘Fortis in Unum’ (samen sterk) geschreven door Bart van Gorp. "Wederom hebben veel leden een opname gemaakt, waarbij zij muziek maken op een voor hun karakteristiekste plek in Roosendaal. Leden uit alle orkesten en geledingen van de vereniging laten zich horen in de clip die we hiervan hebben uitgebracht." Het was een groot succes.


Ook begin dit jaar werden leden gevraagd om filmpjes te maken hoe zij zelf thuis muziek maken. Het #ThuisToeteren was geboren. In drie weken tijd zijn er in de maand januari en februari 15 korte filmpjes gepost op de sociale kanalen met muzikanten die trots laten horen hoe zij in deze lastige periode toch de kracht vinden om thuis muziek te maken. "Intussen maken we voorzichtige plannen voor de toekomst. Proberen we te mikken op een openluchtconcertje in de zomer. Want we merken ook dat, hoe enthousiast en hoe goed we ook ons best doen om deze periode door te komen, we enorm behoefte hebben aan echt samen muziek maken. En we kunnen niet wachten tot we weer mogen." [n]