Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Plantageroute West, een fietstocht van 32 kilometer, gaat bijna volledig door de gemeente Roosendaal en maakt slechts een klein uitstapje naar de Brabantse Wal. De Plantageroute neemt je mee naar, zoals de naam al doet vermoeden, Wouwse Plantage én de omliggende omgeving.


De natuur in en rondom Wouwse Plantage is in de loop van de vorige eeuw vrijwel geheel door de mens tot stand gekomen. Turf is ontgonnen, vaarten gegraven, bomen omgehakt en herplant, heide geplagd en begraasd door kuddes schapen. Kortom de mens heeft flink ingegrepen in de natuur. Een mooi voorbeeld is ook het feit dat de oudste productiebossen in Nederland te vinden zijn in Zuid-West Brabant: de Wouwse Plantage.

Het was de landeigenaar, baron de Caters, die in 1870 nabij zijn landgoed en steenfabriek een kerk liet bouwen. Het werd het middelpunt van het nieuwe Pindorp, later Wouwse Plantage genoemd. Het gebied rondom het landgoed Wouwse Plantage (2) bestond oorspronkelijk uit een veenmoeras. Na ontginning van de turf ontstonden heide en zandverstuivingen. In de negentiende eeuw liet eigenaar baron de Caters het terrein beplanten met diverse soorten dennen. Op het landgoed staan behalve het landhuis of ‘kasteel’ enkele monumentale boerderijen met bijgebouwen, een jachthuis, een houtzagerij en een boswachterswoning. Tevens is in Plantage Centrum een brandweermuseum aanwezig. Fiets je verder, dan kom je een klein stukje over de Brabantse Wal, om vervolgens uit te komen in het dorp Wouw. Op het grasplein staan twee hardstenen pompen uit de achttiende eeuw met daarop het wapen van Karel Theodoor, markies van Bergen op Zoom.

Kijk voor de route op www.bezoek-roosendaal.nl [n]