Wie draagt een steentje bij en helpt Humanitas

ROOSENDAAL - Covid-19 overviel ons. Onze normale wereld stond even stil en er kwam een geheel nieuwe situatie. Het coronavirus veroorzaakt een grote impact op de kwaliteit van ons leven. Bij zowel jong als oud ligt eenzaamheid op de loer. Taal- en onderwijsachterstanden, worstelingen binnen het gezin om wat “moet” voor elkaar te krijgen, zijn veel meer dan voorheen onderdeel van ons leven geworden. Wat gebruikelijk plaatsvond in de thuissituatie, op het werk op school of hobby is er grotendeels even niet meer. Achter veel voordeuren is er leed!


Belangrijk is dat we weten dat we er niet alleen voor staan. Dat er bij verschillende organisaties, zoals Humanitas, tal van enthousiaste vrijwilligers graag bereid zijn om te helpen. Op verschillende terreinen. Vaak weten onze vrijwilligers als geen ander hoe fijn het is dat wanneer je op enig moment in je leven behoefte hebt aan hulp, ondersteuning of begeleiding, deze er ook is. Van iemand die je je begrijpt en naast je staat:
- Heb je als gezin behoefte aan een luisterend oor of ondersteuning in de thuissituatie? Een gezinsmaatje helpt u graag!
- Heb je als jongere hulp nodig bij je financiën? De vrijwilliger thuisadministratie weet raad! Die helpt jou dusdanig dat je in de toekomst zelf financiën goed kunt regelen.
- Voel je je als oudere eenzaam en heb je behoefte aan een vriendschappelijke contact. Onze Maatjes ondernemen samen met u wekelijks gezellige activiteiten. De insteek is “Positieve gezondheid”. Wij kijken naar wat wel mogelijk is!
- Wil je als nieuwkomer de Nederlandse taal leren? Ervaren taalmaatjes oefenen samen met je bij jou thuis wekelijks de Nederlandse taal.
Door corona kwamen er nieuwe uitdagingen maar ook nieuwe oplossingen. Daar waar vroeger meestal fysiek contact plaatsvond wordt nu ook gebruikt gemaakt van digitale mogelijkheden: Kletsmaatjes; online taal coaching is er daar een van. Ook in corona tijd bieden wij nieuwkomers de kans om online de Nederlandse taal te oefenen.


Ondersteuning
Humanitas neemt haar verantwoordelijkheid en biedt ondersteuning door enthousiaste vrijwilligers die het contact onderhouden met de deelnemers. Wat we vaak zien ontstaan zijn langdurende vriendschappen en wederzijds heel veel plezier.
Het verhaal van een van onze vrijwillig coördinatoren: “Wat mij blij maakt zijn de mooie kennismakingen tussen vrijwilligers met een Nederlandse taalachtergrond en deelnemers met een andere taalachtergrond. Het is een warm bad waarin je terechtkomt. Geweldig is de spontane wisselwerking tussen anderstalige deelnemers en Nederlandse vrijwilligers. Gesprekken vinden plaats over diverse onderwerpen. Wanneer een woord met handen en voeten moet worden uitgelegd levert dat regelmatig lachsalvo’s op. De spelletjes in het taalcafé, de onderling ervaren warmte. Na deze contacten ga ik altijd met een blij gevoel naar huis, vol nieuwe energie.” Het verhaal van een deelnemer: “Alles kwam op mij af. Beiden thuiswerken achter de computer met …twee kinderen op de basisschool die we les moesten geven… vonden dat school school is en thuis thuis…niet bereid tot schoolwerk thuis. … Spanningen stegen ten top. Niets liep meer. Totdat we een paar keer per week ondersteuning kregen van een vrijwilliger….”

Op verschillende manieren kunnen wij, vooral in deze tijd, elkaar helpen. Vindt u het ook fijn om een bijdrage te leveren of wilt u graag ondersteuning?
Kijk op: www.humanitas.nl/afdeling/west-brabant-west.[n]