Afbeelding
Foto: S&L Zorg

S&L Zorg zet VR-bril in tijdens vaccinatie

ROOSENDAAL - S&L zorg uit Roosendaal heeft tijdens het vaccineren van haar bewoners een proef opgezet met de inzet van Virtual Reality. Bewoners kregen een VR-bril op tijdens het prikken om de spanning of angst te verminderen. Hoewel het een relatief kleine proef was met vijf bewoners, zijn de ervaringen zo positief dat S&L Zorg nu onderzoekt hoe ze dit middel vaker in kan zetten.


“We hadden al ervaringen met de inzet van VR-brillen”, vertelt Ilona Coppens, innovatieteamlid en fysiotherapeut bij S&L Zorg. “Mede daardoor hadden we de beschikking over een hele rustgevende film waarin je tussen dolfijnen zwemt. Maar we hadden ook al een aantal VR-brillen. Omdat we zagen dat in ziekenhuizen VR al ingezet wordt bij bepaalde behandelingen, waren we nieuwsgierig of het ons ook zou lukken en wat het kon toevoegen.”


Stappenplan

De proef hield meer in dan alleen een VR-bril opzetten en dan prikken. Er werd een stappenplan opgezet om in drie korte stappen te prikken met VR-bril. Voor de vaccinatie waren twee prikken nodig. Bij de eerste prik werd alleen gekeken welke bewoners wellicht baat zouden hebben bij deze proef. Wie was er angstig en wie zou er open voor staan? Nadat er bewoners waren geselecteerd, kreeg elk van deze bewoners drie keer de bril op. Eén keer om de bril gewoon te ervaren en de dolfijnen alvast eens te zien zwemmen. Een paar dagen later nog een keer waarbij er een mouw opgestroopt werd en lichte druk op de bovenarm werd gezet. De derde keer was het moment van de tweede vaccinatieprik. “Op deze wijze leverde de proef ook echt vergelijkingsmateriaal op. Eén prik zonder VR en één met VR, steeds bij dezelfde bewoner.”


Goed uitgepakt

Jacqueline Touw was als verpleegkundige betrokken bij de proef en bekend met veel bewoners en de angst van sommigen bij behandelingen: “Na de eerste vaccinatie, die we zonder VR-bril hebben gedaan, hebben we gekeken voor welke cliënten zo’n bril meerwaarde zou kunnen hebben. Dat is bij deze cliënten goed uitgepakt. Was er bij de eerste vaccinatie nog veel stress zichtbaar bij de cliënt, zowel qua mimiek als qua spanning in de armspier, was er met de VR-bril op geen spierspanning voelbaar in de arm bij het inbrengen van de naald en geen spanning op het gezicht af te lezen. Dit geeft vertrouwen om deze bril ook in te gaan zetten bij andere medische handelingen zoals bloedprikken of de tandarts”, vertelt Jacqueline.


Echt geprikt

En de bewoners zelf? Gerina Meeuwisse zorgcoördinator van één van de woningen waar geprikt werd, vertelt: “Het was bijzonder om te zien dat één bewoonster na de vaccinatie haar zus sprak en hele verhalen vertelde over de film en de dolfijnen. Ze sprak geen enkele keer over de vaccinatie. Bij een andere bewoonster vroeg ik of de naald er al in zat of niet. Deze bewoonster gaf aan dat ze het niet wist. Maar de prik was al lang geweest. We moesten met een foto laten zien dat ze toch echt geprikt was!”[n]