Gemengd biologisch

Als je het goed voor hebt met je omgeving, het milieu en de natuur voorop, dan eet je biologisch. Klinkt logisch, maar het heeft ook vreemde kantjes. Allereerst is het de ontkenning van onze eigen oorsprong. Fanatici menen dat we namelijk vegetarisch, zo niet veganistisch moeten leven. Geen vlees dus. Dan doen we ons evolutionair proces toch wel geweld aan.


Heel onze fysiek is gebaseerd op het vangen of kweken, consumeren en vervolgens verteren van zowel plantaardige als dierlijke voeding. We zitten momenteel in een overgangsfase. Je hebt de planteneters en mensen die nog steeds gemengd foerageren. Ik volg het met belangstelling, maar op gepaste afstand. En dan zie je interessante dingen. Een onbetwist intelligente zoon die het beste voor heeft met moeder aarde, wordt van de ene op de andere dag veganist om geleidelijk toch weer terug te keren bij een ietwat gematigder standpunt. Van dieren afgeleide producten zoals kaas mogen ook wel. Zijn grote smaakliefde voor schaaldieren heeft het ook gewonnen en zo ontstaat langzaam een uitgebalanceerd compromis van een gemengd eetpatroon.


Niet elke dag vlees en veel verse, onbespoten vruchten en groenten. Dat laatste heet biologisch natuurlijk. Of is het natuurlijk biologisch? Hoe dan ook, het in megastallen vetmesten van varkens en kippen met nul bewegingsruimte is uit den boze. Dat snapt een kind. Als groot kipliefhebber is het voor mij toch steeds een domper als ik tijdens de maaltijd het etiket er nog even op nasla – ter bevestiging dat ik goed bezig ben – en dan lees dat dit slachtoffer een goed, gezond en fijn leven heeft gehad. Dan denk ik: Laat die ‘gelukkige’ dieren nog even leven en verlos eerst de stumpers uit hun lijden! Of hou ik dan de bio-industrie weer in stand? [n]