Bart en Tijn, samen met hun ouders en verzorgers
Bart en Tijn, samen met hun ouders en verzorgers Foto: Johan Laros

Geweldige opbrengst van de 1e Bart & Tijn Ride

ROOSENDAAL - Op zondag 21 maart 2021 organiseerden De Montventoppers samen met Wattcycling Roosendaal een recreatieve fietstocht voor twee goede doelen: Team Bart en Tijn, dat geld inzamelt voor de strijd tegen stofwisselingsziekten en Colsensation die in september weer met haar deelnemers de Mont Ventoux gaan beklimmen om de strijd tegen kanker te steunen.


Bart en Tijn zijn twee broertjes van 12 en 10 uit Roosendaal, die eind 2017 de diagnose Niemann-Pick type C kregen. Niemann-Pick is een erfelijke, helaas ongeneeslijke stofwisselingsziekte. Helaas gaan beide broertjes hard achteruit. Ruim 800 kinderen krijgen jaarlijks de diagnose stofwisselingsziekte. Onderzoeken naar deze ziekten staan, in vergelijking met bijvoorbeeld het even verschrikkelijke kinderkanker, nog in de kinderschoenen. Kunnen we 75% van de groep kinderen die getroffen worden door kinderkanker inmiddels genezen, bij stofwisselingsziekten is nog geen behandeling mogelijk. Doktoren kunnen alleen hun uiterste best doen om de symptomen zo lang en goed mogelijk te onderdrukken, maar meer dan de helft van kinderen met een stofwisselingsziekte overlijden voor hun 18e levensjaar.

Stofwisselingsziekten laten zich niet stoppen door Corona en zetten hun slopende werk in kinderlichaampjes en gezinnen ook in deze bizarre tijd voort. Daarnaast starten in deze periode veel wielerliefhebbers, waaronder de deelnemers aan Colsensation, hun trainingen en dat samen leidde tot een mooi initiatief:

Een fietstocht waarbij de deelnemers de routes vooraf op hun fietscomputers laden en vanuit huis, zelfstandig, dus conform alle huidige Corona-maatregelen, konden rijden. Slechts op twee punten was er voor alle zekerheid ‘een vangnet’ zodat iedereen in de juiste richting op ging. Geen groots welkom met officiële start, geen rustpunten onderweg en geen groots onthaal bij de finish.

Onderweg was iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn/ haar gedrag en het naleven van de verkeers- en Coronamaatregelen.

De weergoden waren ons 21 maart goed gezind. Droog, maar fris en de bikkels die wel vaker op de fiets zitten kregen vanaf Bergen op Zoom richting Tholen een windkracht 5-6 ‘vol op de toeter’. Afzien, maar wat stelt dat voor als je kijkt naar wat Bart en Tijn dagelijks doormaken. Alle deelnemers was gevraagd om een donatie te doen voor de Stichting Stofwisselkracht en Stichting Team Doelbewust om zo de strijd tegen stofwisselingsziekten en kanker te steunen. Behalve de deelnemers haakten heel veel bedrijven en weldoeners aan en lieten met hun donaties massaal zien dat er ook voor stofwisselingsziekten meer aandacht moet komen: Hartverwarmend!

Bart en Tijn die door de drijvende krachten achter de Ride een verrassing was beloofd, kwamen samen met hun ouders heel even naar de finish. Compleet verrast en onder de indruk van deze gulle bijdrage vanuit heel veel mensen, mochten zij een cheque met het prachtige bedrag van € 5000,= voor beide doelen in ontvangst te nemen.

Een veel gestelde vraag was of er volgend jaar een tweede editie komt? Wat ons betreft wel, want er is nog heel veel werk te doen om stofwisselingsziekten de wereld uit te trappen!

Bedankt
Namens Judith, Marcus, broer Bram en natuurlijk Bart en Tijn: Iedereen die dit tot zo’n mooi succes heeft gemaakt enorm bedankt![n]