Wie zijn er sterker? De jongens of toch de meisjes van basisschool De Cortendijck?
Wie zijn er sterker? De jongens of toch de meisjes van basisschool De Cortendijck? Foto: Remko Vermunt

ROOSENDAAL - Vrijdagochtend om 08.45 uur werd bij basisschool Cortendijck in de wijk Kortendijk het startschot gegeven voor de jaarlijkse Koningsspelen. Honderden kinderen leefden zich op de dag vóór de meivakantie uit met allerlei sport- en spelactiviteiten.


"We hebben geprobeerd om rondom de coronamaatregelen toch een leuke dag te organiseren", vertelt Joyce Hartman, directrice van De Cortendijck, de Saffier en de Klaverweide. "Daarom lopen de kinderen nu niet door elkaar en spelen ze alleen spelletjes met hun eigen groep." De dag werd feestelijk begonnen met het zingen van het nummer 'Zij aan Zij' van Kinderen voor Kinderen, hét liedje voor de Koningsspelen. Natuurlijk moest daarbij ook een dansje worden gedaan.

"Bewegen staat centraal bij de Koningsspelen. Het weer helpt ons dan ook enorm mee, want we kunnen nu lekker buiten allerlei spellen spelen." De leraren van basisschool De Cortendijck worden daarbij ondersteund door studenten van het CIOS. "Daar zijn we enorm blij mee. Vanwege de coronamaatregelen mogen ouders nu niet helpen, maar de studenten moeten sowieso stagelopen. Het is dus een win-winsituatie. Zij lopen stage en wij hebben hulp voor de Koningsspelen."

Directrice Joyce Hartman heeft om eerlijk te zijn niet getwijfeld of ze de spelen wel door moest laten gaan. "Er gaat al zoveel niet door voor de kinderen, dat we meteen hebben gezegd: 'we moeten dit koste wat het kost oppakken'. De leraren zijn gelukkig erg creatief en zo hebben we toch iets leuks neer kunnen zetten." Van 's ochtends vroeg tot 14.00 uur werden de kinderen uitgedaagd met tal van spelletjes. Tussendoor kregen ze heerlijke Koningszoenen met ranja. "We zijn een gezonde school, maar op zo'n feestelijke dag hoort ook een feestelijke traktatie." De dag werd op basisschool De Cortendijck afgesloten met een ijsje.

Ook bij andere scholen in de gemeente Roosendaal werd stilgestaan bij de Koningsspelen. De Klaverweide pakt het ongeveer hetzelfde aan als De Cortendijck. "Ook daar worden binnen de eigen groepen spelletjes gespeeld, zowel binnen als buiten en op de Saffier organiseren we bijvoorbeeld allerlei gezelschapsspelletjes in de eigen klassen. Dat gaat van het knutselen van een kroon tot een spelcircuit, maar ook daar wordt gedanst", legt Hartman uit. "Natuurlijk hebben we ook op alle scholen de kinderen gevraagd om in het rood-wit-blauw of oranje te komen." En dat zorgt voor een feestelijk gezicht op de scholen.

Voor Julia en Daan, de kinderen van Joyce, zien deze Koningsspelen er iets anders uit. Zij zitten op de Fatimaschool die vanwege besmettingen tijdelijk is gesloten. "De dag die we zouden organiseren, gaan we op een later moment nog inhalen", krijgen de kinderen te horen als ze inloggen op een zoom-meeting met de hele school. Toch werd ook met hen (online) het Wilhelmus gezongen. "En we gaan zo nog een Koningsquiz doen en jullie mogen deze ochtend aan de slag met een echte Kunstwedstrijd, want wie maakt het mooiste kunstwerk voor de Koning?" En zo werd het toch, voor alle leerlingen, een leuk begin van de vakantie. [n]

Julia en Daan vieren de Koningsspelen online