SUEZ Roosendaal opnieuw naar tekentafel

ROOSENDAAL - Afvalverbrander SUEZ Roosendaal moet opnieuw naar de tekentafel. Dat heeft de Commissie voor milieueffectrapportage besloten. De afvalverbrander wil CO2 afvangen om het vervolgens te gebruiken voor nabijgelegen glastuinbouw in Dinteloord. Het milieueffectrapport is echter niet compleet en brengt de winst voor het klimaat niet volledig in beeld. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de provincie Noord-Brabant over de kwaliteit van dit rapport.


ln de afvalenergiecentrale ReEnergy zet SUEZ jaarlijks 360.000 ton niet-recyclebaar afval om in energie en grondstoffen. Maar dit kan nog beter. De reststromen zoals restwarmte en CO2, kunnen goed worden benut in de glastuinbouw in de regio. Bij de teelt van groente, fruit en sierplanten in het glastuinbouwgebied in Dinteloord wordt nu nog aardgas gebruikt. De warmte en CO2 die hiermee worden geproduceerd, kunnen ook door SUEZ ReEnergy worden geleverd, zodat deze reststromen op een goede manier kunnen worden hergebruikt. Dit project - Osiris - heeft als doel om samen een CO2-reductie te realiseren van ruim 100.000 ton CO2 per jaar. Dit is te vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim 31.000 huishoudens.

De provincie Noord-Brabant moet voor de komst van de CO2-afvanginstallatie vergunningen verlenen. Voordat ze dit doet, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. Het compacte rapport beschrijft de te verwachten milieugevolgen voor vier scenario’s. Deze verschillen in het wel of niet verbranden van meer afval en het afvoeren van de CO2 door buisleidingen of per vrachtwagens.

De Commissie vindt de effectbeoordeling niet goed navolgbaar en de gevolgen van de benodigde buisleidingen op de gezondheid van omwonenden niet goed onderzocht. Ook moet de klimaatwinst completer in beeld gebracht worden, zegt de Commissie. Nu is alleen gekeken naar de CO2-winst binnen de grenzen van de afvalverbrander. Maar niet naar de uiteindelijke winst voor het klimaat gezien voor het hele proces: van afvang tot en met gebruik.

De Commissie adviseert de provincie om het rapport eerst op deze punten aan te laten passen en daarna een besluit te nemen over de komst van de CO2-afvanginstallatie.

De provincie heeft inmiddels laten weten dit advies te volgen en laat het rapport na aanpassing opnieuw door de Commissie beoordelen.[n]