Afbeelding
Foto:

Roosendaal, de mooiste stad ter
wereld

ROOSENDAAL - Ze reisde de hele wereld over, maar Roosendaal is en blijft toch haar stadje. Ineke Stofmeel woonde in Gent (België), Basel (Zwitserland) en Houston (USA), maar voor haar is het duidelijk: Roosendaal is de mooiste stad ter wereld. Daarom besloot ze, gewapend met een fotocamera, die schoonheid vast te leggen. Het resultaat: 4000 foto's. "Ik heb een selectie gemaakt van 325 foto's en die komen terug in het fotoboek 'Roosendaal, de mooiste stad ter wereld'."

Hoe is het allemaal begonnen Ineke?
Zoals iedereen heb ik al heel lang geleden een cameraatje gekocht. En daar vooral kiekjes mee gemaakt. Stelde dus niets voor. Maar sinds ‘n jaar of tien ben ik me er serieus in gaan verdiepen. En ook kwaliteits-camera’s gekocht. En dan niet één, maar vijf. Ik wil goed beslagen ten ijs komen. Ook heel veel zelfstudie gedaan. De laatste 3/4 jaar echt serieus aangepakt. En ook diverse prijzen gewonnen, expo’s gedaan en fotografie van diverse boeken. Ik ben iemand die iets per se volmaakt wil doen. Lukt natuurlijk niet. Maar ik eis het allerbeste van mezelf.


Hoe lang ben je met het boek bezig geweest?
De eerste serie over Roosendaal heb ik al in 2009 gemaakt. Maar toen nog niets mee gedaan. In 2019 en 2020 ben ik er weer mee aan de slag gegaan, omdat ik besefte dat Roosendaal enorm veel te bieden heeft. Vooral in 2020, want door Corona kon ik toch nergens heen. Toen is het idee geboren om er serieus een mooi boek van te maken en dan op een manier zoals de meesten dat niet zien.


Waarom een boek over Roosendaal?
De afgelopen jaren heb ik heel veel door Roosendaal gelopen. Met mijn camera’s. Maar in de loop der jaren ontdekte ik steeds meer in onze mooie stad. Ik heb zo’n 4000 foto’s gemaakt. Na een grondige selectie heb ik er zo’n 325 overgehouden. Dankzij deze selectieprocedure leerde ik Roosendaal steeds beter kennen. Er ging een wereld voor mij open. Ik heb in veel landen gewoond en gewerkt, wereldwijd. Maar Roosendaal is en blijft toch mijn stadje. De stad waar mijn wieg heeft gestaan en waar mijn roots liggen. Met dit boek wil ik mijn dankbaarheid en trots uiten en ook laten zien wat een geweldige stad dit is. Roosendaal doet er echt alles aan om de stad nòg mooier te maken. Dit boek bewijst dat ook.


Wat is volgens jou het mooiste plekje van Roosendaal?
Dat is heel moeilijk, want dat hangt ook af van mijn gemoedstoestand. Wat in mij opkomt: mijn eigen huis. Een simpel rijtjeshuis. Daar woon ik al 30 jaar en daar voel ik mij heel erg thuis. Maar ik snap ook wel dat mijn huis echt geen monument is, waar bussen vol met Japanners naar komen kijken. Maar voor mij is het mijn paleisje. De Markt is natuurlijk prachtig. De Josephkerk is ook heel erg mooi. De Kapelberg heeft ook iets nostalgisch.


Waarom moeten mensen dit boek kopen?
Het is een collectors item, een must-have voor elke Roosendaler. Beperkte oplage. Je ziet een stuk Roosendaal zoals je dat nooit ziet. Zelfs mijn bijna 96-jarige moeder was enorm verrast toen ze de foto's zag: "Ik wist niet dat Roosendaal zo mooi was”. Als iemand van die leeftijd dat zegt en haar hele leven hier gewoond heeft: dan moeten de foto's dus verrassend zijn. Ook kan ik er niet zo goed tegen dat mensen mopperen op Roosendaal. Natuurlijk kunnen er dingen verbeterd worden. Maar ik wil aantonen dat wij trots mogen en moeten zijn op onze stad. En: ik laat Roosendaal zien, zoals niemand het ooit bekeken heeft.


Het boek is voor 15 euro te koop bij de VVV in Roosendaal. [n]