Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Mart
Hofmans
fietst 900
kilometer
in 3 dagen

ROOSENDAAL - De 31-jarige Mart Hofmans uit Roosendaal gaat van 24 tot en met 26 juni meedoen aan 'Chasin' the Sunset'. Een exclusief bucketlist wielerevenement waarbij de deelnemers 900 kilometer afleggen in drie dagen tijd. Samen met een teamgenoot fietst hij van Kapellen (België) naar Saint-Leonard-de-Noblat in Frankrijk. "Het is de bedoeling dat je iedere dag binnenkomt voor zonsondergang, vandaar 'Chasin the Sunset'."

DOOR REMKO VERMUNT


Mart Hofmans zoekt graag fysieke uitdagingen op. Zo reed hij in 2015 al de Cape Epic in Zuid-Afrika. Een achtdaagse mountainbikewedstrijd waarbij hij zo'n 800 kilometer moest afleggen, maar ook nog eens 15.000 hoogtemeters moest trotseren. "Het is in zijn soort het grootste evenement ter wereld en wordt daarom wel als de Tour de France voor mountainbikers beschouwd", aldus Mart Hofmans. In 2016 deed hij ook nog eens mee aan de zwaarste mountainbike marathon van Europa: de Salzkammetgut Trophy.

En dit jaar doet Mart dus mee aan Chasin the Sunset dat voor het eerst georganiseerd wordt. "Vanwege mijn ervaring met dit soort 'bucketlist'-wedstrijden werd ik gevraagd om advies, en toen werd er wel een beetje verwacht dat ik dan ook meteen mee zou doen", lacht hij. Eigenlijk zit Mart liever op een mountainbike dan op een racefiets, maar hiervoor maakt hij toch een uitzondering. "Het concept is gewoon heel erg leuk."

Deze eerste editie staat namelijk in het teken van de Van der Poel's. De deelnemers vertrekken vanuit Kapellen, het geboortedorp van Mathieu en David van der Poel en ze rijden naar de woonplaats van wijlen Raymond Poulidor, een van de meest populaire Franse wielrenners ooit én tevens opa van David en Mathieu. "Adrie van der Poel doet waarschijnlijk ook mee, dus die wil ik natuurlijk wel verslaan", lacht Mart. In eerste instantie zouden er zo'n 150 koppels meedoen, maar vanwege het coronavirus gaat dat niet door. "Ik geloof dat er nu vijf of zes koppels meedoen."

Zelf vormt Mart een koppel met de enige vrouw in het gezelschap: Marion Tuin. "Ik heb niemand in mijn vriendengroep die zo gek is om mee te doen. Ze willen best één dag een lange afstand rijden, maar 900 kilometer in drie dagen daar zagen ze toch vanaf." Daarom is Mart gekoppeld aan Marion. Afgelopen zondag hebben ze voor het eerst een ronde van zo'n 150 kilometer samen gereden. "Dat is wel spannend, want misschien rijdt zij veel harder, misschien rijden we hetzelfde tempo of rijd ik sneller. Dat moeten we dus gaan uitzoeken."

Hoewel zijn vrienden dus allemaal afgehaakt zijn, ziet Mart het niet eens als een hele grote uitdaging. "Ik heb gisteren 278 kilometer gereden en als ik kijk hoe ik me nu voel, dan gaat dat prima. Ik heb net nog even een uurtje gefietst." Wel verwacht Mart dat het zitvlak gevoelig gaat worden. "Drie dagen van ongeveer 9 uur op de fiets, dat ga je wel voelen. Daarnaast is het ook heel erg afhankelijk van wat het weer gaat doen. Als we wind mee hebben, dan vliegen de eerste 100 kilometers voorbij. Hebben we wind tegen, dan wordt het wel zwaarder."

Daarnaast is ook zijn voeding belangrijk. "Op de fiets eet je eigenlijk alleen zoete meuk. Ik kan vandaag weer gewoon gezond eten na de training van gisteren, maar dan zit je dus drie dagen aan de gelletjes. Dat wordt wel een dingetje." [n]