Afbeelding
Foto: Jeroen Jonkers

Nieuw pastoraal team voor Sint Norbertusparochie

ROOSENDAAL/NISPEN - De Sint Norbertusparochie, met kerken in Roosendaal en Nispen, krijgt een nieuw pastoraal team. Per 1 november van dit jaar stelt het Bisdom Breda drie paters van de Societas Verbi Divini (SVD) aan als pastors in de parochie. De paters die naar Roosendaal komen zijn Bert Wooning (Nederland), Anthony Varghese (India) en Igo Renjaan (Indonesië).


“De komst van de paters biedt veel kansen, maar dit betekent ook dat we helaas afscheid moeten nemen van het huidige pastorale team,” aldus Kees Maas, vicevoorzitter van het parochiebestuur.

Zij krijgen een andere benoeming van de bisschop, zodat zij ingezet kunnen worden in parochies waar een grote behoefte is aan hun kennis en talenten. De bisschop realiseert zich dat het afscheid van de Sint Norbertusparochie veel voor hen betekent, zoals het ook veel betekent voor de parochianen van de parochie en het parochiebestuur.

In de zomer verhuist pastoor Ronald van Bronswijk naar Made en pastoraal werkster Petra Versnel is gevraagd om het pastoraal team in Oudenbosch en Zevenbergen te versterken. De bisschop is nog in gesprek met pastoraal werkster Mary Zopfi over een nieuwe benoeming. In september wordt pastoor Lindeijer geïnstalleerd en begin november komen de paters van de SVD naar Roosendaal. Zij gaan wonen op de bovenverdieping van de pastorie naast de Sint Josephkerk, wat hun klooster wordt. De benedenverdieping blijft het pastoraal centrum van de Sint Norbertusparochie.


Positief

In de eerste helft van de vorige eeuw zijn veel Nederlandse SVD-paters als missionaris de wereld ingetrokken, maar de laatste jaren komen paters van de SVD juist naar Nederland, om in ons land het geloofsleven te ondersteunen.

Vier jaar geleden hebben SVD-paters de zorg voor een parochie in Breda overgenomen.

De ervaringen met hun aanwezigheid en inzet zijn erg positief. Omdat de SVD in het Bisdom Breda een tweede communiteit wil vestigen, is in overleg met bisschop Liessen en met het bestuur en het pastoraal team besloten dat per 1 november de paters van de SVD de zorg voor de Sint Norbertus parochie op zich nemen.


Drie nieuwe namen in Roosendaal


Vertrouwd en geliefd

Overigens is niet iedereen blij met de komst van het nieuwe pastorale team. Ada Winde uit Roosendaal roept in een ingezonden brief iedereen op om hun stem te laten horen, mede omdat het toekomstige team alleen nog maar uit mannen bestaat.

“Het huidige team was de afgelopen jaar vertrouwd en geliefd geraakt. Ze waren betrokken bij vieringen en uitvaarten door pastoor Ronald van Bronswijk. Mary Zopfi begeleidde ouders en kinderen bij de voorbereidingen op het doopsel, eerste communie en vormsel. Petra Versnel zette ondermeer het seniorenpastoraat op. Een project tegen eenzaamheid. Moeten die vertrouwde gezichten per 1 september vertrekken en plaats maken voor nieuwkomers die niets van Roosendaal en het verleden kennen? Het kan toch niet zo zijn dat er straks niets meer over blijft van wat eens een mooie katholieke kerkgemeenschap in Roosendaal was met plaats voor jong en oud, man en vrouw.”[n]