Afbeelding
Foto:

Roosendaal Natuurstad:
Grijs eruit, groen erin!

ROOSENDAAL - Straten, pleinen, maar ook industrieterreinen binnen de gemeente Roosendaal moeten in de toekomst een stuk groener worden. Sterker nog. Er moet vijftien procent meer groen komen in Roosendaal en de dorpen. Dat is goed voor de biodiversiteit en de leefbaarheid, maar het helpt ook om wateroverlast, droogte en hittestress tegen te gaan. Om dit alles voor elkaar te krijgen heeft wethouder Inge Raaijmakers deze week Roosendaal Natuurstad gepresenteerd.


DOOR REMKO VERMUNT


Roosendaal Natuurstad is een soort handboek (136 pagina's dik) waarin precies vermeld staat welke maatregelen er in een straat getroffen kunnen worden om bijvoorbeeld wateroverlast tegen te gaan, maar er staat ook meteen in hoeveel maatregelen er in een straat getroffen moeten worden om klimaatadaptief te zijn. "De gemeente Roosendaal moet een aantrekkelijke en aangename gemeente worden om te wonen, werken en recreëren. Een groene leefomgeving draagt daar enorm aan bij", stelt wethouder Raaijmakers.

Natuurlijk wordt er op dit moment ook al veel gedaan om van Roosendaal en de dorpen een fijne leefomgeving te maken. Er waren al verschillende plannen om met wateroverlast om te gaan en om groen aan te brengen in de openbare ruimte. "Het betekent ook niet dat we tot nu toe niets hebben gedaan, maar we gaan er wel een schepje bovenop gooien." Roosendaal Natuurstad is een overkoepelend document dat al die thema's samenbrengt. "Met als doel om van Roosendaal de groene parel te maken tussen Antwerpen, de Randstad en de Zeeuwse Delta."

Heel concreet betekent dat eigenlijk grijs, oftewel stenen, eruit en meer groen erin. "Bij iedere reconstructie van een weg, gaan we bekijken hoe we deze kaders kunnen toepassen", stelt de wethouder. "We leggen daarbij de ambitie hoog", vult projectleider Mark van der Zijden aan. "Als je kijkt naar een Brugstraat, dat is nu een hele grijze straat. Je kan daar veel meer mee." In een voorbeeld wat Mark laat zien, zie je dat de Brugstraat getransformeerd is naar een groene oase. Een fietsstraat waar de auto te gast is en waar je aan beide kanten rijen met bomen hebt staan met daaronder volop groen.

"Iedereen snapt dat dit veel doet met de leefbaarheid in een straat", stelt Inge Raaijmakers. "De Brugstraat verander je daarmee terug in een straat met allure. Natuurlijk is het een ingrijpende verandering, maar dat zijn keuzes die ook de gemeenteraad moet gaan maken. Wat willen we als raad nalaten aan onze kinderen?", stelt Van der Zijden.

Zo wordt iedere straat die op de schop gaat meegenomen in Roosendaal Natuurstad. Bij de ene straat zullen er veel veranderingen plaatsvinden, andere straten zijn misschien al heel groen of zijn niet geschikt om volledig aan te pakken. "Je hebt natuurlijk verschillende straten. Wij snappen ook dat je een woonstraat of winkelstraat anders aanpakt dan een straat op een bedrijventerrein. Daarom hebben we een puntentelling bedacht waaraan een straat moet voldoen. Bij een woonstraat hoef je minder punten te behalen dan op een bedrijventerrein."

Daarnaast wil de gemeente ook inwoners meer gaan stimuleren. "We zijn bezig met een soort stimuleringsregeling waarbij inwoners bijvoorbeeld subsidie kunnen krijgen op de aanschaf van een regenton, het aanbrengen van groene daken of het plaatsen van een geveltuintje, maar daar wordt nog aan gewerkt." De wethouder snapt dat we daarmee 'de wereld niet gaan redden'. "Maar het creëert wel bewustwording en dat is het belangrijkste." [n]

Afbeelding