Dancecrew Illmatic en trainer Curtley tonen hun bekers van het EK. Elise en Megan ontbreken op de foto.
Dancecrew Illmatic en trainer Curtley tonen hun bekers van het EK. Elise en Megan ontbreken op de foto. Foto: Janine Mooring

Dancecrew Illmatic scoort podiumplaats op EK hiphop

ROOSENDAAL - Tijdens de Europese Kampioenschappen hiphop op 14 , 15 en 16 mei hebben de dansers van dancecrew Illmatic uit Roosendaal weer eens laten zien wat zij in hun mars hebben. De hiphoptalenten behaalden in de categorie ‘novice - Under 16’ de tweede plaats met hun dancevideo die ze te danken hebben aan het Coronavirus.


Dankzij Corona is de hiphop danscompetitie dit seizoen namelijk online. Voor elke wedstrijd nemen de hiphoptalenten tijdens de trainingen een videoclip van hun dancemix op, die ze insturen naar UDO (United Dance Organisation) de organisator van de kampioenschappen. Op de wedstrijddagen zelf kunnen ze vervolgens hun eigen dansfilmpje én alle andere clips online bekijken.


Anders dan volle zaal

Dat is wel even wat anders dan in een volle zaal, vinden de dansers van Illmatic. De ‘European Championchips’ die zonder Corona dit jaar in het Duitse Kalkar zouden hebben plaatsgevonden, beleefden ze dit jaar thuis op de bank. “Ik vind het een leuke ervaring om dit ook weer eens mee te maken”, vindt Alyssa van team Illmatic.“Maar het is zó anders, echt heel erg. Je beseft bijna niet dat het een EK is”, vertelt trainer Curtley Mooring. “Vóór Corona waren we live bij elke wedstrijd aanwezig. Dan merkte je echt het verschil tussen een gewone wedstrijd of het EK. Tijdens het EK (en WK) gaan we samen op reis en zitten we met z’n allen bij elkaar in hetzelfde hotel, eten we samen en hebben we ook een paar trainingsmomenten. En we moedigen elkaar aan. Die sfeer is zó leuk.

Dat is echt teambuilding. Dat gevoel, die sfeer missen we nu natuurlijk wel”, zegt hij. Hiphoptalent Kysha van Illmatic kan dat beamen: “Bij wedstrijden kan het publiek de dansers aanmoedigen, maar dat is nu niet het geval. Daardoor is de sfeer anders. Het lijkt moeilijker.” Curtley: “Ja, het publiek geeft een bepaalde energie, die nu ontbreekt.”


Kampioenen

Desondanks hebben de dansers van de Hiphop Factory zich er dit EK grandioos doorheen geslagen. Wekenlang hebben ze buiten op het voetbalveld hun ‘dance moves’ getraind. De opname van de video’s bij het Roosendaalse sfeerstrand deden de solisten, duo’s en team (Illmatic) met zijn allen expres samen. “Zo konden we in ieder geval elkaar aanmoedigen”, aldus Curtley.

Hij is trots op zijn dansers. Niet alleen de meiden en jongen van Illmatic hebben een podiumplaats behaald, ook in de andere danscategorieën zijn punten gescoord! Zo was er een mooie tweede plaats voor de solisten Gentle (intermediate, U10) en Gyoni (novice, U10) en zijn er verschillende hiphopdansers Europees Kampioen geworden!

De kersverse kampioenen in de categorie solisten zijn Givano (intermediate, U14), Mayte (novice, U14) en Jaleesa (beginners, U16). Bij de duo’s zijn dat Givano en Mayte (intermediate, U14) en Chloë en Anoek (intermediate-advanced, O18). Hebben we hier te maken met een kweekvijver van talent? “Door de jaren heen hebben we al zoveel kampioenen gehad en zoveel bekers”, glundert Curtley, “dat je het inderdaad wel zo zou kunnen noemen.”[n]